News

Ce știm și ce nu știm despre mutațiile Covid-19. Câte tulpini există în lume

20.01.2021 | 16:00
Ce stim si ce nu stim despre mutatiile Covid19 Cate tulpini exista in lume
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus are încă foarte multe necunoscute pentru oamenii de știință. Mutațiile Covid-19 care apar frecvent în diferite zone ale lumii, stau la baza acestei dificultăți de descifrare a ”secretelor” care stau în spatele virusului ucigaș.

Dacă la începutul pandemiei se vorbea des de ”tulpina chineză” sau ”tulpina italiană”, acum în prim-plan sunt alte mutații precum cea britanică și cea sud-africană, care par a fi responsabile de intensificarea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Specialiștii afirmau, la finele anului 2020, că de când a început pandemia din Wuhan și până în luna decembrie a anului trecut, au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Asta înseamnă cam două pe lună.

Toate informațiile despre mutațiile Covid-19. Câte tulpini există în lume

În prezent, oamenii de știință din domeniul medical se concentrează pe analizarea a trei tulpini importante care sunt considerate cu până la 50% mai contagioase decât forma inițială a Covid-19.

ADVERTISEMENT

Variante care creează probleme sunt cele din Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia și, una de ultim moment din California. O parte dintre mutații, pentru a fi diferențiate, au primit și denumiri: B.1.1.7 și N501Y și E484K și C-3PO, scrie site-ul StatNews.

De ce continuă să apară mutații ale Covid-19? Potrivit oamenilor de știință, SARS-CoV-2 , virusul care provoacă Covid-19, a suferit mutații tot timpul, pentru că asta fac virușii. Multe dintre aceste mutații nu schimbă virusul în mod substanțial, iar unele ar putea fi de fapt dăunătoare chiar virusului, ceea ce face ca varianta în cauză să dispară.

ADVERTISEMENT

În timp, o mutație sau o combinație de mutații va da naștere unei noi forme a virusului cu o putere mai mare de răspândire, mai exact cu posibilitatea de a infecta celulele mai solide sau de a se răspândi mai repede. Această nouă variantă poate depăși formele anterioare ale virusului și poate deveni dominantă.

Cum a apărut noua tulpină britanică a Covid-19

În perioada de debut a pandemiei, o mutație cunoscută sub numele de D614G pare să fi dat virusului o creștere a infecțiozității sale, iar variantele cu mutație au devenit cele mai răspândite în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește varianta care a apărut pentru prima dată în Marea Britanie, specialiștii consideră că aici este o situație specială. Se crede că această variantă, ”botezată”  B.1.1.7, provine de la o persoană care a fost imunocompromisă și care a avut un caz cronic rar.

În organismul ei, virusul a putut să acumuleze mutații pe măsură ce s-a reprodus timp de săptămâni sau luni. Ulterior, această persoană a răspândit boala în jur.

De ce sunt mai periculoase acest tulpini?

Când oamenii de știință evaluează impactul unei noi variante virale a Covid-19 sau a oricărei alte boli, ei iau în considerare cel puțin trei factori: severitatea bolii, protecția și transmisibilitatea.

În prezent, niciuna dintre variante enumerate mai sus nu pare să schimbe modul în care oamenii oamenii se îmbolnăvesc de Covid-19.

Dacă e să ne focusăm asupra variantelor care au apărut mai întâi în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, trebuie să spunem că există deja dovezi ale unei transmisibilități mai mari.

Ne protejează vaccinul anti-Covid față de aceste mutații?

Răspunsul la întrebarea dacă persoanele cu imunitate existentă la SARS-2 sunt încă protejate și dacă vaccinurile funcționează în continuare este puțin mai complicat, scrie sursa citată.

Deocamdată, oamenii de știință testează vaccinurile împotriva mutațiilor și variantelor, iar rezultatele ar trebui să fie disponibile în următoarele săptămâni. Dar mulți experți au o perspectivă destul de optimistă cu privire la eficacitatea vaccinului.

Asta pentru că vaccinurile generează un răspuns imun multiplu care recunoaște și vizează diferite părți ale virusului; modificările cauzate de o mutație probabil nu vor face virusul invizibil pentru anticorpii de protecție generați de imunizări.

Ceea ce îngrijorează în acest moment este faptul că oamenii devin mai vulnerabili la reinfectarea cu noile variante. În experimentele de laborator, una dintre mutațiile prezente în variantele identificate în Africa de Sud și Brazilia, numită E484K, a ajutat virusul învingă anticorpii generați după o infecție inițială la unii oameni.

Luni, 18 ianuarie, oamenii de știință din Africa de Sud au raportat că anticorpii de la unele persoane infectate în timpul primului val al țării nu au reușit să se opună la varianta mai nouă care se răspândește acolo acum. Deocamdată nu au avut rezultate cu privire la impactul acestuia asupra anticorpilor eliberați de vaccin.

În alt stat, Brazilia, cazurile în creștere într-o regiune care fusese deja lovită puternic de virus au ridicat îngrijorarea că o variantă diferită, numită P.1, este capabilă să treacă de protecția existentă și să infecteze din nou oamenii.

Tulpina Covid-19 din Brazilia, mult mai periculoasă?

Recent, experții au detectat noua variantă care circulă în decembrie în Manaus, nordul Braziliei. Nu se ştie încă dacă mutaţia provoacă o formă de Covid-19 mai severă. La fel ca varianta sud-africană, cea braziliană poartă o mutaţie în proteina spike numită E484K, care nu este prezentă în tulpina britanică. S-a demonstrat că mutaţia E484K reduce recunoaşterea anticorpilor.

Se pare că această mutație, P.1, este capabilă să treacă de o protecție imunitară existentă, lăsând oamenii mai susceptibili la reinfecție. Oamenii de știință au confirmat duminică un caz de reinfecție cauzată de P.1 în Amazonas.

Specialiștii se tem că P.1 este atât de transmisibil încât se poate răspândi foarte bine chiar și în comunitățile cu protecție de turmă de 75%.

ADVERTISEMENT