News

Ce studii avea Elena Ceaușescu. Cum a reușit soția lui Nicolae Ceaușescu să fie considerată academician

23.05.2019 | 15:52
Soția președintelui comunist, Nicolae Ceaușescu avea patru clase primare Sursa foto: adevărul.ro

Elena Ceaușescu, soția fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu, a avut o viață controversată, în care nici studiile pe care le-a făcut, de fapt care i-au fost atribuite de politrucii vremii, nu puteau să fie decât… controversate! Lenuța lu’ Briceag, plecată din satul dâmbovițean Petrești să lupte pentru drepturile muncitorilor din toată lumea, n-a prea avut timp de învățat la timpul lui și s-a rezumat la numai patru clase primare… Asta nu a împiedicat-o să „avanseze” impetuos pe scara social-culturală și, cu studii „la distanță” (la propriu…) și diplome obținute peste noapte, să fie numită academician și să primească titluri de Doctor Honoris Causa.

Elena Ceaușescu avea 4 clase primare și numeroase titluri de… academician!

De-a lungul anilor, istoricii au scos la iveală numeroase titluri pe care le-a primit Elena Ceaușescu în timpul comunismului, când era „Prima Doamnă” în stat. ]Doctorul[ în chimie Elena Ceaușescu avea doar patru clase și spunea „codoi” la formula dioxidului de carbon (CO2). „Savanta de renume mondial” a fost aleasă membru al Academiei Române în anul 1974, ultimul membru acceptat până în anul 1989!

“Studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician. În faza ei de maximă ascenţiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura”, a scris istoricul Lucian Boia în cartea sa ,,România, țara de frontieră a Europei”.

După moartea sa în faţa unui zid de unitate militară din Târgovişte, prima doamnă în stat din perioada comunistă, de fapt amintirea sa „odioasă” a fost dată afară din Academia Română. În anul 1990, toți membrii Academiei au cerut excluderea post-mortem a Elenei Ceaușescu. Despre asta a vorbit reprezentanta Biroului de Presă de la Academie, Elena Solunca. “Vă pot spune în mod cert că Elena Ceauşescu a fost exclusă ca urmare a statutului Academiei Române, care spune că este exclus cineva care suferă o condamnare penală. Iar Elena Ceauşescu a fost condamnată şi executată în decembrie 1989. Aşadar, conform statutului  Academiei, ea trebuia exclusă post-mortem”, a declarat femeia care era responsabilă cu revista internă a instituției din anul 1974.

Soția liderului comunist, Elena Ceaușescu, a primit în timpul vieții titlul de Honoris Causa Sursa foto: evz.ro

Elena Ceaușescu avea numeroase titluri Doctor Honoris Causa

Tovarășa Elena Ceaușescu a primit numeroase titluri de Doctor Honoris Causa de la mai multe universități de renume din lume. În mod normal, titlurile Honoris Causa se acordă persoanelor care au făcut ceva notabil în domenii profesionale, sociale sau politice. ,,Savanta de renume mondial” s-a remarcat prin faptul că era soția unui președinte de stat.

Prima doamnă în Republica Socialistă România a devenit doctor în chimie cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, în anul 1967. Respectiva teza a fost scrisă, însă, evident, de alţi savanţi, iar Elena Ceaușescu și-a pus doar numele pe ea și a cules laudele. “Nu avea cum să scrie ea așa ceva. Avea în realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulat numeroase legende despre cei care au scris doctoratul ei. Clar că erau profesori de chimie, savanţi. Elena Ceauşescu a primit numeroase titluri de Doctor Honoris Causa, însă ele erau conjuncturale. Era o chestie de protocol. De fiecare dată când şeful statului era invitat undeva, exista un protocol între cele două ţări şi se acordau şi aceste titluri. Foarte multă lume ştia cine este ea. Cunoştinţele ei în chimie erau limitate”, a ținut să completeze reprezentanta Biroului de Presă de la Academia Română.

Vicepreşedintele Academiei Române, prof. Bogdan Simionescu, a declarat că toate titlurile pe care le-a primit prima doamnă în stat au fost acordate datorită unor interese ale țărilor care i-au înmânat diplomele, interese în ceea ce privește relațiile cu țara noastră. Se pare că toate titlurile și premiile savantei au fost plătite, practic, din banii cetățenilor Republicii Socialiste România…