News

Ce studii avea Nicolae Ceaușescu. Cum a reușit soțul Elenei Ceaușescu să își obțină licența

13.05.2019 | 12:42
Ce studii avea Nicolae Ceausescu Cum a reusit sotul Elenei Ceausescu sa isi obtina licenta
Cum o chema pe Elena Ceauşescu înainte de a se căsători cu Nicolae Ceauşescu şi cum şi-a cunoscut soţul

Nicolae și Elena Ceaușescu s-au aflat mereu sub lupa curioșilor care au încercat să le afle chiar și cele mai ascunse secrete. De-a lungul timpului, au circulat numeroase glume referitoare la studiile celor de care se leagă ultima parte a perioadei comuniste din România.

Nicolae Ceaușescu, dictatorul cu diplome făcute cadou

Nu puține au fost vocile care au susținut că diplomele obținute de Nicolae Ceaușescu ar fi fost rodul unor favoruri făcute de liderii comuniști ai vremii, și nicidecum pe baza unor merite deosebite în ceea ce privește educația sa.

Vorbim atât despre diploma de bacalaureat, cât și de cea prin care Nicolae Ceaușescu a devenit licențiat în științe economice. Nici Elena Ceaușescu nu s-a lăsat mai prejos. Soția secretarului general al Partidului Comunist Român a devenit membru de seamă al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie.

Nicolae Ceaușescu era absolvent de studii superioare, datorită unor favoruri
Nicolae Ceaușescu era absolvent de studii superioare, datorită unor favoruri

Liderii comuniști, absolvenți de studii superioare peste noapte

În stilul caracteristic perioadei de dinainte de 1989, Gheorghe Maurer a declarat că-l cunoscuse puţin pe Nicolae Ceauşescu înainte ca acesta să preia frâiele puterii. Acesta susține că apreciase înclinația spre educație și învățătură a celui care avea să devină secretar general al Partidului Comunist. Totodată, acesta amintește că Ceaușescu nu avea de gând să renunțe până nu obținea acordul lui Gheorghe Gheorghiu_dej de a-și duce mai departe cariera academică.

Oamenii erau mai mult decât convinși însă că Nicolae și Elena Ceaușescu au obținut acele diplome printr-o serie de favoruri ale liderilor politici. Iar cei doi dictatori nu au fost singurii care au beneficiat de astfel de servicii. Spre exemplu, Maria Bobu, ultimul ministru comunist al Justiției, a reușit să absolve Facultatea de Drept, pe baza unui dosar cu foarte bune recomandări. De aici și până la preluarea ministerului a mai fost doar un pas. Până atunci însă, Maria Bobu absolvise doar școala primară și terminase un stagiu de practică la o fabrică de perii.