News

Ce subiecte au picat la logică și argumentare la Bacalaureat 2019

04.07.2019 | 10:36
Ce subiecte au picat la logica si argumentare la Bacalaureat 2019

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an se încheie astăzi, odată cu proba care le permite elevilor claselor a XII-a să aleagă disciplina, în funcție de profilul și specializarea urmate. Astfel, absolvenții liceelor cu profil uman din întreaga țară au putut opta pentru o testare la logică și argumentare.

Update, ora 13.11: Edu.ro a anunțat data oficială la care apar rezultatele la Bacalaureat! Puteți vedea AICI când apar primele note și când apar rezultatele finale. Rezolvarea și baremul la logică sunt disponibile de la ora 15.00 peedu.ro!

Ce subiecte s-au dat la logică și argumentare

Referitor la subiecte, Ministerul Educației a dat publicității o serie de modele cu cerințe similare celor pe care tinerii vor trebui să le rezolve în momentul examenului propriu-zis. Acestea sunt disponibile pentru descărcare pe Edu.ro, pagina web a Ministerului Educației.

Pe lângă logică și argumentare, umaniștii au mai putut alege să susțină ultima probă a examenului maturității la una dintre disciplinele filosofie, economie, psihologie, Geografie, sau Sociologie. De cealaltă parte, elevii care au absolvit licee cu profil real au avut posibilitatea să opteze pentru  Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică.

Ce subiecte au picat la proba de logică și argumentare. Sursa foto: Vrancea24
Ce subiecte au picat la proba de logică și argumentare. Sursa foto: Vrancea24

Ce reguli sunt nevoiți să respecte elevii la examenul de bacalaureat

Totodată, Ministerul Educației a comunicat și o serie de reguli stricte pe care absolvenții ciclului liceal înscriși la această sesiune a Bacalaureatului sunt nevoiți să le respecte cu strictețe. Totul, pentru ca probele să se desfășoare în condiții optime. Astfel, testările sunt în permanență monitorizate, cu ajutorul camerelor audio-video, iar profesorii supraveghetori au obligația să nu permită accesul cu obiecte precum  telefoane mobile, căști audio ,mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne,lucrări ale altor candidați sau orice tip de documente ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale” .

Proba la română a fost cea mai dificilă

Ca în fiecare an, proba scrisă la limba și literatura română le-a dat serioase bătăi de cap elevilor din întreaga țară. Inclusiv cadrele didactice susțin că subiectele au avut un grad de dificultate ridicat, în comparație cu examenele precedente, mai ales că majoritatea tinerilor preferă romanul, în detrimentul unei opere literare aparținând genului liric.

Ei preferă romanul pentru că acolo ei povestesc, dar aspectul acesta rezumativ nu e apreciat absolut deloc. Probabil au scris mai puțin, dacă ar fi fost genul epic ar fi fost multe pagini, dar nu neapărat de calitate. Acum sigur, sunt și excepții”  , a declarat Jolan Vasiliu, profesor de limba română în cadrul Liceului Teoretic Jean Monnet din Capitală.