News

Ce subiecte au picat la matematică, la Evaluarea Națională 2019 – UPDATE FOTO

20.06.2019 | 09:58
Ce subiecte au picat la matematica la Evaluarea Nationala 2019  UPDATE FOTO
Subiecte matematică Evaluarea Națională 2019. Sursa foto: GreatNews.ro

Ce subiecte au picat la matematică la Evaluarea Națională 2019? Este întrebarea care îi fierbe pe mulți dintre elevi și pe părinții copiilor de clasa a VIII-a, care dau astăzi, 20 iunie, cea de-a doua probă scrisă la fostul examen de Capacitate. Spre deosebire de testul final la limba română pentru elevii de clasa a VIII-a, la matematică examenul cuprinde trei subiecte și nu două. FANATIK vă va prezenta subiectele la examenul de matematică imediat ce acestea vor fi disponibile.

Update, ora 15.00: Edu.ro a publicat baremul la proba de matematică de la Evaluarea Națională. Acesta poate fi consultat AICI.

Update, ora 11.24: Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la matematică. Vezi AICI ce spun profesorii!

Update, ora 10.43: Iată când va apărea Baremul oficial al probei de matematică pe edu.ro! Mai multe detalii AICI!

Update, ora 9.53: Au apărut subiectele la matematică, la Evaluarea Națională. Elevii au avut trei subiecte de rezolvat. S-au dat funcții, fracții și probleme geometrice. Unii au afirmat că subiectele li s-au părut mai grele decât s-ar fi așteptat. 

Subiecte Matematica la Evaluarea Nationala 2019 foto: Mediafax
Subiecte la Matematica la Evaluarea Nationala, partea a doua. Foto: Mediafax

Update, ora 9.04: Elevii au ajuns în sălile de examen și au început proba la matematică. Emoțiile sunt mari, atât pentru ei, cât și pentru părinți, întrucât această probă este considerată mai grea decât cea de la limba română. Chiar și așa, unii dintre absolvenții de școală generală spun că au făcut și meditații și s-au pregătit tot anul pentru acest examen. Această probă de la Evaluarea Națională durează două ore.

Subiecte matematică la Evaluarea Națională 2019: Greu sau ușor?

Timpul de rezolvare al subiectelor pe care elevii îl au la dispoziție la proba scrisă la matematică, deși sunt trei subiecte, este de două ore, la fel ca la examenul de la limba română. Examenul a început la ora 9 dimineața și se va încheia la ora 11. Ultima probă de la Evaluarea Națională este cea scrisă la limba maternă, vineri, 21 iunie.

Examenul scris la matematică este monitorizat audio și video pentru ca elevii să nu copieze rezolvările de la cele trei subiecte unul de la altul, dar și pentru a evita ca profesorii să îi ajute, cum s-a mai văzut, de altfel. La matematică, exercițiile de algebră sunt amestecate cu problemele de geometrie. Fiecare subiect valorează câte 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Elevii au de rezolvat trei subiecte cu mai mult puncte. Sursa foto: ebihoreanul.ro

Ce conțin subiectele de la matematică, în general

Primul subiect este de obicei cel mai simplu. Acesta cuprinde, în variantele publicate de Ministerul Educației, 6 puncte destul de ușor de rezolvat. La primul subiect sunt prevăzute calcule cu înmulțiri și împărțiri combinate cu adunări și scăderi, calcule cu fracții, elemente de aritmetică și geometrie studiate în cei 4 ani de gimnaziu precum, de exemplu, calcularea măsurii unui unghi dintre două drepte formate într-o formă geometrică.

Subiectul al II-lea crește cerințele în dificultate combinând probleme care presupun folosirea ecuațiilor studiate în clasele a VII-a și a VIII-a, dar și problemele de geometrie. Una din cel mai des întâlnite cerințe este desenarea unei forme geometrice în care se dau baza și vârful (de pildă, dacă vorbim despre o piramidă) sau demonstrarea unei egalități (aici intră, de cele mai multe ori, aplicarea formulelor matematice studiate precum și utilizarea sistemelor de ecuații cu una sau mai multe necunoscute).

La subiectul al III-lea, cel mai greu, sunt date două probleme de geometrie pe măsura ultimelor cerințe ca dificultate. Elevii trebuie să calculeze arii, perimetre sau să demonstreze că două drepte dintr-o construcție geometrică sunt perpendiculare ori  paralele sau că un triunghi dintr-o construcție mai complexă este dreptunghi sau echilateral.

Rezultatele finale ale examenului de capacitate sunt afișate sâmbătă, 29 iunie, după rezolvarea contestațiilor, iar primele rezultate se vor publica pe 25 iunie.