News

Ce subiecte s-au dat la Bacalaureat 2019 la filosofie și sociologie – Update. Barem și rezolvare

04.07.2019 | 08:30
Ce subiecte sau dat la Bacalaureat 2019 la filosofie si sociologie  Update Barem si rezolvare

Examenul maturității continuă astăzi cu ultima probă scrisă, cea la alegere specifică profilului. Elevii află la ora 9 ce subiecte primesc la examenul de Bacalaureat la filosofie, sociologie, logică și argumentare, psihologie, biologie, chimie, fizică, informatică, geografie și economie. Vă prezentăm mai jos care sunt subiectele de la filosofie și Sociologie.

Update, ora 11.15: Edu.ro va publica subiectele la informatică, la ora 15.00. Tot atunci, vor fi disponibile baremul și rezolvarea oficială a cerințelor. Acestea vor fi disponibile AICI. Aceasta a fost ultima probă de la bacalaureat, iar  elevii vor afla rezultatele săptămâna viitoare.

Subiecte Filosofie Bacalaureat 2019: Ce ar putea pica la proba la alegere

Disciplina Filosofie este una dintre materiile pe care elevii o evită pentru că subiectele nu sunt considerate accesibile oricui. Cu toate acestea, există mii de elevi de la profilul uman care au studiat filosofia în liceu și au fost pasionați de această materie încât să o aleagă ca probă de Bacalaureat, în detrimentul psihologiei, economiei sau sociologiei, de pildă.

Testul la filosofie este împărțit pe trei subiecte. Primul subiect este de obicei unul tip grilă în care elevii primesc mai multe variante de răspuns la o afirmație. Subiectul al doilea este tot un fel de grilă. În foarte multe modele ale testării există două coloane cu afirmații, iar elevii trebuie să traseze corespondențele corecte (precum veți vedea în imaginea de mai jos). Al treilea subiecte este mai complex și presupune aplicarea informațiilor învățate la clasă. Aici se ”filozofează” cel mai mult.  Vezi aici și baremul la modelul de mai jos

Model de Subiecte Filosofie Bacalaureat 2019. Sursa foto: Ministerul Educației

Subiecte Sociologie Bacalaureat 2019: Ce subiecte ar putea primi liceenii

Și la sociologie primele două subiecte sunt asemănătoare: primul subiect este tip grilă și cuprinde informații generale despre temele studiate în școală precum organizările sociale, rolul anumitor instituții ori raportul dintre instituții într-o societate liberă precum și câteva definiții ale unor concepte sociologice.

Subiectul al treilea este cel mai dificil căci presupune răspunsuri elaborate din partea elevilor și nu doar încercuirea unor răspunsuri corecte ori trasarea corespondențelor corecte între anumite răspunsuri. La al treilea subiect, elevii pot fi puși să precizeze înțelesurile anumitor noțiuni precum cea a structurii sociale (una dintre cerințele cel mai des întâlnite în modelele de la sociologie). Vezi aici un model de la sociologie și aici rezolvarea acestuia (baremul oficial, publicat de Ministerul Educației)

Rezultatele examenului de Bacalaureat se vor publica pe 7 iulie, iar în urma rezolvării contestațiile care pot fi depuse în aceeași zi, vor fi afișate abia pe 13 iulie 2019. Peste 136,000 de elevi au participat la examenul de Bacalaureat în 2019, iar 19.000 dintre aceștia sunt din promoțiile anterioare.