News

Ce succes au avut moțiunile de cenzură depuse de PSD! De câte ori au sărbătorit social-democrații

Ce succes au avut moțiunile de cenzură depuse de PSD și de câte ori au reușit să răstoarne rezultatul alegerilor social-democrații
30.09.2021 | 12:37
Ce succes au avut motiunile de cenzura depuse de PSD De cate ori au sarbatorit socialdemocratii
Moțiunile social democraților au reușit să treacă de votul Parlamentului de mai multe ori. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului guvernele României au fost destul de greu de dărâmat. Astfel, după momentul decembrie 1989, moțiunile de cenzură n-au lipsit, dar rezultatul lor nu a fost întotdeauna cel scontat de inițiatori. Majoritatea parlamentară s-a clătinat destul de rar și atunci când a făcut-o au existat înțelegeri clare între cele două tabere.

De altfel, de cinci ori au reușit moțiunile din aproape 40 de tentative. Interesant este că aproape de fiecare dată în spatele încercării s-a aflat Partidul Social Democrat, formațiune care a bifat de patru ori răsturnarea Executivului.

ADVERTISEMENT

Ce succes au avut moțiunile de cenzură depuse de Partidul Social Democrat!

Prima oară a făcut-o abia în 2009, mai exact într-o zi de 13 a lunii octombrie, o zi care s-a dovedit a fi cu ghinion pentru actualul primar al Clujului, Emil Boc. Pe atunci șef peste Palatul Victoria, Boc a fost nevoit să reziste moțiunii intitulate „11 împotriva României”, culmea, o moțiune inițiată de PNL și UDMR, dar care nu avea nicio șansă să treacă dacă nu ar fi fost susținută de PSD.

Parlamentarii social-democrații și-au dat acordul și la finalul votării au fost contabilizate nu mai puțin de 254 de voturi „pentru”. Alți 176 de politicieni n-au fost de acord, însă nici n-au reușit să oprească tăvălugul.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, aparatul condus de Emil Boc a devenit primul guvern din istoria României post-comuniste care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură. Și PSD-ul bifa prima victorie la acest capitol după mai multe tentative eșuate.

Trei ani de zile a mai așteptat România pentru un nou puci al Parlamentului. Pe 18 aprilie 2012, a urmat o nouă moţiune depusă de Uniunea Social Liberală, uniune formată din PSD şi PNL.

ADVERTISEMENT

De câte ori au sărbătorit social-democrații la finalul moțiunilor

Cele două partide care se luptă acum pe toate fronturile se aflau atunci în aceeași barcă, una care vâslea constant împotriva președintelui Traian Băsescu. ”Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată” s-a numit apelul parlamentarilor.

Un apel care a avut loc într-un moment cheie. 235 de oameni au votat „pentru” şi au decis astfel soarta cabinetului Mihai- Răzvan Ungureanu. De remarcat că numai nouă parlamentari l-au susţinut pe acesta.

ADVERTISEMENT

Interesant este că guvernul condus de Ungureanu fusese învestit cu doar două luni în urmă, însă nu a primit deloc girul parlamentarilor. Aceștia au căutat căile legislative pentru a putea demara moțiunea de cenzură.

Și când tabăra social-democraților și cea a liberalilor au ajuns la același numitor comun atunci morișca cenzurii nu a mai putut fi oprită. De altfel, aproape că nu au existat oameni care să se împotrivească.

Cum a reușit PSD-ul să-și trântească propriul guvern

Amuzant dacă nu ar fi fost realitate, însă PSD-ul a reușit marea performanță de a pune la pământ un guvern pe care tot social-democrații l-au instalat. Discutăm despre Executivul condus de Sorin Grindeanu, primul guvern despre care s-a spus că era controlat în totalitate de Liviu Dragnea, după ce acesta a dat lovitura la alegerile legsilative din 2016.

“România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” a fost numele moţiunii cu numărul trei care a primit acceptul clasei politice. Iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE nu a întâmpinat mare opoziție, cele două partide având o majoritate lejeră în Parlamentul României.

Moţiunea a fost votată în mai puţin de trei ore, în 2017, fiind prima care a părut că trece „pe repede înainte”. Am avut atunci și o premieră, fiind pentru prima oară când o formaţiune politică şi-a demis propriul guvern, dar și un spectacol transmis în direct de mai toate televiziunile.

Astfel, pentru a fi siguri că nu există trădători, Dragnea și-a obligat subordonații să voteze cu bilele la vedere pentru ca să ştie exact cine a introdus în urna „pentru” și cine a votat împotriva moţiunii.

Mai mult decât atât, au existat parlamentari din tabăra social-democraților, printre care Claudiu Manda, Liviu Brăiloiu şi Adrian Ţuţuianu care nu au scăpat o clipă din ochi urnele pentru a vedea cine şi cum votează.

De asemenea, în faţa sălii de plen au stat în picioare, pe durata întreagă a votării, numeroşi parlamentari PSD şi ALDE. N-au lipsit Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, cei care conduceau din umbră Guvernul și Parlamentul.

Orban, ultima victimă a PSD-ului la moțiunea de cenzură

După ce liberalii au reușit să răstoarne guvernul condus de Viorica Dăncilă, social-democrații și-au luat revanșa în 5 februarie 2020. Atunci, moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost adoptată de Parlament, cu 261 de voturi “pentru”.

Fiind un guvern minoritar, rezultatul nu a avut cum să fie oprit de PNL. Doar 139 de voturi s-au dus în urna „împotrivă”. Moțiunea de cenzură depusă împortiva Guvernului a venit în urma procedurii de angajare a răspunderii Guvernului pe un proiect de lege ce prevede alegerea democratică a primarilor cu 50%+1 din totalul voturilor exprimate, cunoscută și ca alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

A fost ultima moțiune care a trecut și ultima mare victorie a social-democraților din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT