Autoritățile încearcă să limiteze plățile și operațiunile în numerar, măsuri în cadrul combaterii evaziunii fiscale. Românii preferă însă banii lichizi dar puțini știu însă că pot atrage atenția ANAF dacă retrag o sumă mare de la bancomat.
Românii au rămas, față de alte țări din Uniunea Europeană, reticenți față de tranzacțiile electronice, mulți preferând să retragă bani cash din bancomat. Însă aici poate interveni o problemă, pentru că, în cazul retragerii unor sume mari, de peste 1.000 de euro (5.000 de lei), ANAF s-ar putea să se intereseze de acești bani, căutând să afle dacă sunt sau nu justificați.
Printre obligațiile băncilor se află și cea de verificare a clienților și de raportare a tranzacțiilor lor, în cadrul măsurilor de prevenție a fraudelor fiscale. În cazul în care este retrasă o sumă de peste 3.000 de euro, există riscul ca ANAF să înceapă verificări cu privire la sursa acestor bani, potrivit România TV. În cazul în care proveniența acestor bani nu poate fi justificată, fiscul poate confisca un procent de până la 70% din banii respectivi.
Există limite zilnice de retrageri de numerar pe care le stabilesc băncile, spre exemplu 5.000 de lei/zi limită standard în cazul cardurilor Visa Classic sau MasterCardMondo, în cazul Băncii Transilvania, care permite o majorare a acestei limite până la 9.000 de lei. Și alte bănci permit retrageri de numerar de până la 5.000 de lei pe zi, pentru sume mai mari existând cerința unei solicitări de aprobare prealabilă.
Specialiștii recomandă ca retragerile de numerar să fie limitate la 3.000 per tranzacție iar pentru sume mai mari, cum ar fi 1.000 de euro, să fie documente justificative cu privire la proveniența banilor. În caz contrar, fără o dovadă privind sursa banilor, ANAF poate dispune chiar confiscarea a până la 70% din banii retrași.
Potrivit unii recent raport al Băncii Naționale a României, majoritatea românilor (șase din zece) preferă economii în numerar, preferință care se regăsește și în cheltuieli. Pe regiuni, această preferință atinge un procent de 70% în zona Moldovei, în timp ce în Ardeal și în Banat, procentul este mai mic, 54%.
Motivele pentru care românii preferă banii cash sunt numeroase, începând de la obișnuința cu numerarul și până la evitarea unor avarii tehnice a bancomatelor sau la plata în orice locație economică, inclusiv la piață.
Anul trecut, românii au retras de pe carduri 820 milioane de euro și 257 miliarde de lei, cei mai mulți bani fiind înregistrați în București, Timișoara, Cluj, Iași. Chiar dacă tendința folosirii bancomatelor ar putea crește, rețeaua de ATM-uri din România nu este dezvoltată.
Densitatea medie de ATM-uri este de 51,6 la 100.000 de locuitori, ceea ce este foarte puțin comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. Doar 1.055 din cele peste 3.000 de localități din țară (32%) au servicii de bancomate.