News

Ce sumă primesc profesorii care aleg să predea în mediul rural. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Profesorii care aleg să predea în mediul rural vor primi trei salarii medii brute, conform planurilor oficiale ale Ministerului Educației. Măsura e menită să-i încurajeze.
25.08.2022 | 19:57
Ce suma primesc profesorii care aleg sa predea in mediul rural Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu
Profesorii din mediul rural vor primi o primă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu a transmis că astfel se va încerca motivarea dascălilor buni de a pleca la țară, pentru a preda elevilor. Sorin Cîmpeanu are pe lista sa peste 9000 de propuneri cu puțin timp ca noua lege a educației să urmeze procesul legislativ.

Profesorii care vor preda la țară primesc trei salarii primă

Cîmpeanu a anunțat că aceste propuneri “vor fi analizate cu maximă responsabilitate în zilele ce vor urma, așa încât săptămâna viitoare să avem o formă care să fie trimisă pe circuitul de avizare – ministere, Consiliul Legislativ, avizul CES”.

ADVERTISEMENT

Printre propunerile bune, agreate de minister, e cea care promite o primă de instalare profesorilor care vor ajunge să predea în mediul rural.

“O propunere agreată deja de minister, pentru acele cadre didactice care se vor titulariza în mediul rural – va exista și o primă de instalare. În momentul de față luăm în considerare trei salarii medii brute pe economie – primă de instalare. Sigur va exista și o perioadă de timp minimă în care acei profesori care au decis să se titularizeze în mediul rural vor exercita actul educațional în interesul acelor copii din mediul rural”, a explicat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Nu toate amendamentele propuse ministerului sunt valide, ministrul Cîmpeanu considerând că acestea se împart în “amendamente puternic justificate, altele sunt simple solicitări, a 3-a categorie – amendamente care se repetă, a 4-a categorie – amendamente care sunt total antagonice.

Toate vor fi analizate cu maximă responsabilitate în zilele ce vor urma, așa încât săptămâna viitoare să avem o formă care să fie trimisă pe circuitul de avizare – ministere, Consiliul Legislativ, avizul CES”.

ADVERTISEMENT

Profesorii se feresc în prezent de mediul rural, din cauza navetei, pentru că puțini ar fi dispuși cu adevărat să se mute la țară. Așadar, consumul de timp și de bani îi alungă pe dascăli de școlile din mediul rural. În aceste condiții, cea mai mare problemă e criza de profesori de limbă engleză sau alte limbi străine în mediul rural, astfel că mulți elevi de la țară nu pot vorbi nicio limbă străină.

Potrivit statisticilor citate de DCNews, în România 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala, în timp ce 1 din 5 elevi nu reușește să obțină o notă de trecere la Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

Situația e îngrijorătoare, în condițiile în care procentul elevilor care obțin medii sub 5 în mediul rural e dublu față de numărul elevilor din mediul urban.

Mai mult, peste 200.000 de copii sunt victimele bullyingului în școli și experimentează sentimentul de excludere, umilire, precum și amenințare, violență fizică și verbală. În condițiile în care jumătate din copiii din România sunt la un pas de sărăcie și excluziune socială, fără șanse reale de a-și construi un viitor, apartenența la mediul rural e un factor de risc în plus cu impact direct raportat la abandonul școlar.

ADVERTISEMENT