Un raport făcut public de Export Forum arată ce sume au primit partidele politice de la stat, în 2024. Cine a primit cei mai mulți bani și pe ce au fost cheltuiți?
În acest an, Autoritatea Electorală Permanentă a acordat 386 de milioane de lei partidelor politice din România. Din suma totală, 62 de milioane au fost transferate în luna decembrie.
În raport se precizează că în suma totală sunt incluse și fondurile primite de PMP, în urma deciziei unei instanțe. „Partidul a primit peste 4 milioane de lei în luna iunie, fonduri care fuseseră blocate prin hotărâre a preşedintelui AEP încă din 2023 ca urmare a unei dispute legate de preşedinţia PMP”, precizează Expert Forum.
PSD este formațiunea politică din țară care a primit cei mai mulți bani, și anume 152.9 milioane lei. A fost urmat de PNL, cu 122 de milioane de lei, respectiv USR, cu 65 de milioane de lei. Pe locul patru se află AUR, cu 35.7 milioane lei, urmat de PMP.
De asemenea, PRORO a primit 2,9 milioane de lei, din care virați 1,2 milioane. Cea mai mare parte a acestor fonduri au fost transferate către biroul unui executor judecătoresc. Forța Dreptei a primit cea mai mică sumă, 810 mii lei.
De la începutul anului până în noiembrie s-au cheltuit 371 de milioane de lei. „Datele pentru luna decembrie nu sunt încă disponibile. Aproape toate partidele au cheltuit până în noiembrie mai mult decât au primit în primele 11 luni ale anului. Cel mai mult au cheltuit AUR (165%), USR (138%) şi PNL (115%). PSD a cheltuit 96%”, arată Expert Forum.
Sursa citată precizează că cei mai mulți bani, în perioada ianuarie-noiembrie, au mers către presă și propagandă. Vorbim de 57,8% din totalul cheltuielilor, adică 214 milioane de lei.
Alte 29 milioane de lei au mers pentru personal, 26,3 milioane de lei pentru consultanță politică și încă 20 de milioane de lei pentru a organiza evenimente cu caracter politic.
Pentru realizarea sondajelor de opinie au fost acordate 18,9 milioane de lei, iar banii destinați producției și difuzării spoturilor publicitare au fost în valoare de 16,4 milioane de lei. Pentru bunuri mobile şi imobile s-au cheltuit 14,6 milioane de lei și pentru alte categorii încă 30 de milioane de lei.
Cele mai mari sume au fost cheltuite în perioada dinaintea campaniei electorale, și anume 56 milioane de lei în aprilie și 50 de milioane în octombrie. Potrivit Expert Forum, în noiembrie, atunci când a început campania electorală, cheltuielile ar fi trebuit să fie reduse la minimum.
Însă, specialiștii au remarcat că în perioada campaniei electorale s-a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă. „Aşadar, se ridică totuşi întrebarea pe ce poate cheltui un partid 8 milioane de lei (cazul PSD) sau 4,8 milioane de lei (AUR) pentru promovarea partidului în plină lună electorală, când cheltuielile ar trebui să fie legate de competitorii electorali şi mai puţin de promovarea acestuia în sine”, arată Expert Forum.
Potrivit OUG aprobată în ședința de Guvern din 30 decembrie, în 2025 partidele politice vor primi cu 25% mai puțini bani din subvenție. Cu toate acestea, Expert Forum susține că, așa cum s-a întâmplat și în alți ani, există posibilitatea ca și anul viitor să existe o rectificare, prin care să crească din nou valoarea subvențiilor.