News

Ce sunt armele nucleare tactice și cât de periculoase sunt manevrele Rusiei la granița ucraineană. Cum văd experții amenințările Moscovei

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare tactice. Experţii sunt sceptici că aceasta reprezintă o ameinţare reală.
08.05.2024 | 17:27
Ce sunt armele nucleare tactice si cat de periculoase sunt manevrele Rusiei la granita ucraineana Cum vad expertii amenintarile Moscovei
Experţii susţin că exerciţiile Moscovei sunt mai mult o demonstraţie de forţă decât o ameninţare reală Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe 6 mai, cu o zi înainte de învestirea președintelui Vladimir Putin, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că va efectua în viitorul apropiat manevre cu arme nucleare tactice în apropierea graniței cu Ucraina. Ar fi pentru prima oară când Rusia ar face astfel de exerciții, după invazia pe scară largă începută pe 24 februarie 2022.

Ameninţările nucleare ale Moscovei şi criticile Occidentului

Manevrele sunt efectuate de unități de rachete din Districtul Militar de Sud (apărare aeriană), cu participarea forțelor aeriene și navale, cu scopul de a “crește pregătirea forțelor nucleare nestrategice”. Pe lângă teritoriile rusești, zona de apărare aeriană a Rusiei include și Crimeea, anexată în 2014, precum și cele patru regiuni din sud-estul Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat în mare măsură.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții țărilor occidentale au criticat în mod repetat Kremlinul pentru amenințările nucleare şi, deși până acum președintele Vladimir Putin nu a amenințat în mod deschis cu un atac nuclear, el a avertizat în mod regulat Occidentul cu privire la posibilitatea izbucnirii unui război nuclear dacă îndrăznește să se confrunte direct cu Rusia.

În schimb, fostul președinte al ţării și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat în mod deschis de mai multe ori că ţara sa nu va ezita să folosească armele nucleare. Pe 6 mai a făcut din nou comentarii similare. Medvedev a legat decizia de a efectua manevre cu arme nucleare tactice de discuțiile din Vest, dacă să fie sau nu trimise  în Ucraina trupe terestre din state occidentale.

ADVERTISEMENT

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a a vorbit despre o “nouă Rundă de escaladare a tensiunilor” şi a legat, de asemenea, exercițiile nucleare de declaraţiile politicienilor occidentali cu privire la o posibilă desfășurare de trupe în Ucraina, menționându-l în mod special pe președintele francez Emmanuel Macron.

Ce sunt armele nucleare tactice

Spre deosebire de armele nucleare strategice, armele nucleare tactice au o putere mai redusă și o rază de acțiune mai mică. Pot fi arme de artilerie, dar cel mai adesea este vorba de rachete balistice și rachete de croazieră şi sunt deplasate de sisteme care pot transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare. Armele nucleare tactice sunt focoase pentru sisteme de rachete terestre cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri și sisteme de rachete lansate pe mare sau din aer cu o rază de acțiune până la 600 de kilometri. Desigur, această clasificare nu este oficială, astfel că unii experți includ noile rachete de croazieră rusești Kalibr și rachetele hipersonice Kinzhal, cu o rază de acțiune de câteva mii de kilometri, ca arme nucleare tactice.

ADVERTISEMENT

Experții care au discutat cu Deutsche Welle afirmă că utilizarea armelor nucleare în Ucraina este puțin probabilă și inutilă. “Din punct de vedere militar, folosirea de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina nu are sens în nicio circumstanță”, spune Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare. În timpul exercițiului militar, Rusia nu va putea executa lovituri propriu-zise, ci va exersa doar procedura de utilizare a armelor, spune expertul. “În mod normal, focoasele non-strategice sunt ținute separate de rachetele și aeronavele care le pot lansa”, adaugă Podvig.

Armele nucleare, “sperietoarea” Rusiei pentru Occident

“Planurile de utilizare a armelor nucleare în Ucraina nu au existat niciodată”, spune Nikolai Sokov de la Centrul pentru Dezarmare din Viena. Potrivit acestuia, nu existau astfel de planuri nici măcar în toamna lui 2022, când armata rusă s-a retras din regiunile Harkov și Herson, deși la acea vreme presa americană specula mult în acest sens.

ADVERTISEMENT

Amenințările nucleare par să aibă un alt scop. “Escaladarea nucleară”, aceste două cuvinte au speriat Occident începutul agresiunii ruse. Mulți politicieni și experți sunt convinși că tocmai din cauza acestei frici armele sunt livrate Ucrainei într-un mod limitat și lent. Și exact asta este cartea pe care o joacă Kremlinul, spune Mathieu Boulègue, de la American Wilson Center. El nu crede că manevrele nucleare rusești au fost anunțate “doar din cauza atitudinii Franței”.

Potrivit lui Boulègue, aceasta face parte din “amenințările continue și zăngănitul de arme”, pentru a frânge hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina. Mai mult, Putin vrea să se prezinte ca un lider puternic, mai ales înainte de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care este sărbătorită în Rusia pe 9 mai, mai spune Boulègue. Experții consideră că exercițiile nucleare rusești sunt un semnal și un avertisment pentru Occident. “Nimic bun nu vine din acest semnal politic, dar ar trebui interpretat cât mai sobru posibil”, concluzionează Pavel Podvig.

ADVERTISEMENT