Life

Ce sunt creaturile cu opt picioare care trăiesc pe fețele a 90% dintre oameni. Se împerechează, depun ouă și mor după 15 zile

Acești acarieni depind de oameni pentru a supraviețui, fiind localizați pe vârful nasului, pe fruntea și pe canalul urechii, acolo unde este mult sebum.
07.01.2023 | 16:34
Ce sunt creaturile cu opt picioare care traiesc pe fetele a 90 dintre oameni Se imperecheaza depun oua si mor dupa 15 zile
Ce sunt creaturile cu opt picioare care trăiesc pe fețele a 90% dintre oameni. Sursa foto: instagram/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Când spunem creaturi cu opt picioare avem tendința să ne gândim la regnul animal și la specii, poate din preistoric, însă, acestea sunt de fapt niște organisme minuscule care trăiesc pe vârful nasului, pe fruntea și pe canalul urechii umane și poartă numele de Demodex sau acarianul feței.

Creaturile cu opt picioare depun ouă și mor după 15 zile

Viețuitoarele cu opt picioare trăiesc în porii oamenilor și se hrănesc cu sebumul pe care pielea îl secretă în mod constant.

ADVERTISEMENT

Această anahnidă microscopică se împerechează și depune ouă, iar după 15 zile de viață mor și se descompun în foliculii care le sunt casă.

Demodexul se regăsește pe fețele a 90% dintre oameni, în special pe vârful nasului, pe frunte și pe canalul urechii umane.

ADVERTISEMENT

Creaturi microscopice nu sunt iubitoare de lumină, pe timpul zilei ascunzându-se în foliculul pilos, preferând deplasarea după lăsarea întunericului.

Erupții alergice cauzate de Demodex

La om demodexul a dezvoltat doua specii. Demodex folliculorum, acarieni care se regăsesc în pilozitatea feței, în special în gene și sprâncene, și Demodex brevis, anahnidă microscopică care se înmulțește în glandele sebacee de pe întregului corp.

ADVERTISEMENT

Cu o dimensiune de 0,3 milimetri, sunt cei mai des întâlniți ectoparaziți umani, care provoacă, adesea, erupții alergice.

Astfel, erupțiile cutanate, acneea, inflamația ploapelor, inflamația corneelor, ochii uscați și o excrescență cărnoasă pe ochi sau mâncărimea severă la nivelul feței sunt doar o parte din efectele negative ale acestor Demodexi.

ADVERTISEMENT

Numărul lor crește odată cu vârsta, dar mai ales cu căderea sitemului imunitar.

Sfaturi pentru a extermina creaturile cu opt picioare

După îndelungi cercetări specialiștii susțin că Demodexul este o parte a florei microbiene de la nivelul feței și nu poate fi exterminant în totalitate.

Deși există o serie de produse care pot reduce numărul lor, se pare că supraviețuiesc foarte bine spălării, chiar și în mod excesiv.

ADVERTISEMENT
Tags: