News

Ce sunt, de fapt, hamsiile vândute pe litoral. Cea mai populară mâncare de la mare e o păcăleală

15.08.2019 | 14:15
Ce sunt de fapt hamsiile vandute pe litoral Cea mai populara mancare de la mare e o pacaleala
Hamsiile vândute în multe locuri pe litoral nu sunt hamsii. Sursa foto: Observator Antena 1

Hamsiile de pe litoral nu sunt hamsii peste tot, ci… șprot! Cea mai populară mâncare de la mare este, așadar, o mare păcăleală la foarte multe restaurante și tarabe. Inspectorii de la Protecția Consumatorului au mers în cercetare pe litoral și au descoperit o serie de nereguli la foarte multe stand-uri cu preparate din pește și fructe de mare.

Hamsiile de la mare nu sunt hamsii

Clienții cumpără cu încredere hamsii, mai ales că foarte multe localuri în întâmpină pe tăblițe cu acest nume de pește, chiar dacă, în realitate, se vinde șprot. Un reporter de la Observatorul Antenei 1 a mers la un astfel de local și a filmat o discuție cu unul dintre vânzătorii de hamsii.

  • Vânzătoare: E şprot. Hamsia e mare, dar nu prea se găseşte.
  • Reporter: A, deci ăsta-i şprot până la urmă?
  • Vânzătoare: Aşa ştiu şi eu, am învăţat la şcoală.
  • Reporter: Păi şi de ce ai scris hamsie?
  • Vânzătoare: Păi peste tot scrie hamsie.
hamsiile
Reporterii de la Observatorul Antenei 1 au descoperit marea păcăleală privind mâncarea vândută pe litoral

Nereguli descoperite și la shaormerii și stand-urile unde se vând jucării

De altfel, este și ușor să păcălești clienții. Mulți dintre aceștia nu fac diferența între pești, motiv pentru care cumpără ceea ce văd că scrie în localurile de unde mănâncă. Pe lângă asta, cei de la OPC au descoperit nereguli și la câteva street-food-uri, în special shaormerii, unde alimentele erau ținute la căldură sau depozitate pe podea, notează observator.tv.

Pe lângă asta, s-au mai descoperit și frigidere care stăteau prost la capitolul igienă, ori blaturi murdare peste care se tăiau diferite alimente pentru prepararea anumitor feluri de mâncare. Cercetările inspectorilor s-au extins și la tarabele cu jucării, unde au aflat că multe dintre acestea nu au instrucțiuni și avertismente pentru copii sub trei ani, pentru care ar putea fi periculoase.