Ce sunt, de fapt, marcajele de pe etichetele PET-urilor pe care le returnezi la aparatele SGR? Sigur ai observat și tu mai multe simboluri însă poate nu ai încercat să le înțelegi. Adevărul e că ai putea afla mai multe detalii interesante.
Mai toată lumea s-a apucat de reciclare odată cu noile PET-uri. Oamenii pot să primească garanția înapoi, de 50 de bani. Chiar și așa, plastic avem în orice, de la diferite ambalaje pentru mâncăruri și nu numai.
Totuși, există mai multe tipuri de materiale din care se face plastic. Iar fiecare în parte are simbolul său. Acesta este și motivul pentru care vei observa o serie de marcaje destul de interesante. Unele sunt mai periculoase, altele ceva mai sigure.
Și totuși ce sunt marcajele de pe etichetele PET-urilor pe care le returnezi la aparatele SGR și ce semnificație au? În primul rând avem simbolul PET-urilor. Acesta este format din trei săgeți în formă de triunghi, iar în centru se află cifra 1.
În cazul în care vezi acest simbol pe produsul tău, înseamnă că acest recipient se reciclează ușor. Iar în general în ele găsim apa, băuturi răcoritoare, ulei, apă de gură, sau diferite sosuri.
Un alt simbol este HDPE, adică plasticul pentru lapte sau detergenți. Vorbim despre un plastic durabil care este și mult mai rezistent decât PET-ul. Acesta este reprezentat printr-un triunghi format din săgeți cu cifra 2 în mijloc.
În general în el o să găsești lapte, balsam de rufe, ori soluții chimice de curățare. Iar astfel de recipiente se colectează separat. Studiile au demonstrat de altfel că deși plasticul este sigur, acesta poate elibera substanțe chimice care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea copiilor.
Următorul simbol este cel al PVC-ului. Acesta este de altfel unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic. El se regăsește sub forma unui triunghi cu săgeți și cifra 3 în centru. În general găsești jucării, folii de plastic, perdele de duș sau ferestre ambalate în el.
Continuăm cu marcajele de pe etichetele PET-urilor pe care le returnezi la aparatele SGR. LDPE este altul care reprezintă, de fapt, plasticul moale și flexibil. În general o să găsești ambalat în el plicuri, saci de gunoi, ori pungi sau alte ambalaje.
El e reprezentat printr-un triunghi format din săgeți cu cifra 4 în centru. De altfel LDPE este folosit frecvent pentru fabricarea pungilor și a altor ambalaje flexibile. Iar în general nu se reciclează și nu prezintă riscuri pentru sănătate.
Un alt simbol este PP. Vorbim despre plasticul fabricat din polipropilenă. El este și cel mai rezistent, dar și cel mai ușor. Totodată, spre deosebire de altele rezistă la căldură, astfel că vei vedea ambalate cu el caserolele, tăvile, ori pungile chipsurilor de cartofi.
Simbolul este un triunghi format din săgeți cu cifra 5 în centru și poate fi reciclat. Totuși, e nevoie de un centru special. Acesta este și cel mai sigur plastic dintre toate, având în vedere că nu prezintă riscuri pentru sănătate.
Mergem mai departe cu marcajele de pe etichetele PET-urilor pe care le returnezi la aparatele SGR. Avem și polistirenul (PS), care este un plastic ieftin, ușor și maleabil.
El se rupe foarte ușor și se dispersează rapid în naturală. Simbolului este un triunghi format din săgeți cu cifra 6 în centru. În general, produsele ambalate în PS sunt tacâmurile de plastic, ori ambalaje din spumă sau pahare de unică folosință.
Acesta nu se reciclează de obicei. Pe de altă parte, e bine să fim atenți. Când este încălzit, în special la cuptorul cu microunde, substanțele chimice prezente ne pot afecta în mare parte sănătatea.
Lista continuă cu alte produse din plastic. Acestea au la rândul lor un triunghi format din săgeți cu cifra 7 în mijloc. În general, produsele ambalate cu astfel de plastice sunt biberoanele, ori piesele de la mașină, CD-urile, dar și jucăriile.
Astfel de ambalaje nu pot fi reciclate și trebuie evitate. De asemenea, ele conțin substanțe care ne pot afecta sistemul endocrin. Drept urmare, e nevoie să fim atenți în momentul în care le avem în casă.