Oamenii de știință doresc să știe cât mai multe informații despre pământurile rare. Ce sunt, de fapt, acestea. Cercetătorii dezvăluie că sunt folosite în numeroase domenii de activitate. Cu siguranță, nu ți-a trecut prin minte acest lucru.
Pământurile rare reprezintă un grup format din 17 elemente chimice. Acestea sunt, în realitate, niște metale rare care sunt folositoare în diverse domenii de activitate. Se pot utiliza în industria aerospațială sau în cea aeronautică.
Specialiștii le mai adaugă și în produsele electronice (telefoane, televizoare cu plasmă sau computere). Pot fi găsite și în bateriile de la automobilele electrice, precum și în sistemele de energie regenerabilă și chiar echipamentele militare.
Concret, metalele rare se găsesc în tabelul periodic realizat de chimistul Dimitri Mendeleev. Elementele chimic includ o serie de 15 elemente chimice cu simboluri care sunt toate derivat din lantan. La acestea se adaugă scandiu și itriu.
Denumirea lor susține că pământurile rare nu se găsesc ușor, însă lucrurile stau cu totul altfel. Sunt destul de abundente în scoarța terestră doar că nu se găsesc într-o formă suficient de concentrată pentru a fi extrase.
În plus, metalele rare sunt greu de procesat. Din păcate, nu pot fi extrase fiabil în Uniunea Europeană și sunt importate din China. Țara noastră și altele depin de aceste materiale pentru dezvoltarea digitalizării și pentru tehnologiile orientate spre viitor.
Cele 17 pământuri rare sunt, conform omofon.com: Lantanul (La), Ceriu (Ce), Neodim (Nd), Praseodim (Pr), Samariu (Sm), Europiu (Eu), Gadolinim (Gd), Terbiu (Tb), Disprosiu (Dy), Holmium (Ho), Erbiu (Er), Tuliu (Tm) și Yterbiu (Yb).
De asemenea, printre metalele rare se mai numără și Lutetiu (Lu), Scandiu (Sc) și Itriu (Y). Toate aceste elemente sunt esențiale în industrie, energie și medicină. Pentru că au unele proprietăți fizice și chimice sunt indispensabile în tehnologie.
Sunt utile pentru că au conductivitate electrică excelentă. În plus, oamenii de știință au descoperit că au capacitatea de a emite lumină (în cazul unor aplicații optice și electronice) și un grad înalt de stabilitate chimică.
Mai mult decât atât, cercetătorii au aflat că au proprietăți magnetice extrem de puternice, motiv pentru care se folosesc adesea în fabricarea magneților permanenți de înaltă performanță. Aceștia se găsesc în turbinele eoliene, motoarele electrice de la mașini și în alte tehnologii verzi.
În aceeași notă, experții arată că pământurile rare sunt stabile la temperaturi ridicate și au o reacție redusă la oxidare. Toate aceste caracteristici sunt de mare ajutor în aplicații avansate, cum ar fi în industria aerospațială.