Ce sunt, de fapt, urmele albe lăsate de avioane pe cer. De ce unele sunt mai subțiri, iar altele mai groase. Controversa a fost explicată de un om de știință, după ce cetățenii români au lansat tot felul de conspirații, în ultima perioadă.
Ce reprezintă, în realitate, urmele albe care apar în urma avioanelor. Motivul pentru care unele sunt subțiri și altele groase. Fenomenul nu are nicio legătură cu chimicale pulverizate asupra populației, așa cum susțin conspiraționiștii.
Jurnalistul de știință Alexandru Mironov a dezvăluit că aceste dâre de pe cer apar în momentul în care gazele de la țeava de eșapament ies în aer și întâlnesc temperaturi mult mai reci. În felul acesta are loc un fenomen de condensare.
Specialistul mai susține că este vorba despre niște vapori de apă amestecați cu cenușa de la gazele care sunt arse. Așadar, acest lucru nu are de ce să îi sperie pe oameni pentru că aeronavele zboară de peste 100 de ani.
În aceeași notă, jurnalistul de știință a explicat și de ce unele urme albe sunt mai subțiri, în timp ce altele sunt mai groase. Se pare că acest lucru se datorează atmosferei care uneori este mai încărcată cu umiditate și alteori nu.
„După cum atmosfera este mai încărcată de umiditate sau nu. În funcție de asta are loc acest fenomen de transformare în vapori de apă, ceea ce lasă avioanele. În 10 ani și avioane vor fi electrice.
Atunci nu se va mai pune problema”, a explicat Alexandru Mironov într-o intervenție telefonică pentru digi24.ro. Urmele albe lăsate de avioane pot fi observate pentru un timp scurt sau pentru o perioadă mai lungă.
Urmele albe lăsate de avioane în timpul zborului pe cer nu au absolut nicio legătură cu substanțele folosite în scopuri militare. În momentul în care aerul este foarte uscat cristalele de gheață se transformă rapid în vapori de apă și ”urmele de condensare” dispar în câteva minute.
În schimb, dacă avionul trece printr-o regiune în care aerul este umed, atunci urmele albe vor dispărea mai greu, iar în timp lățimea lor va crește. În această situație dârele albe sunt greu de diferențiat de norii de tip cirrus care se formează în mod natural.
În ceea ce privește compoziția chimică a acestor urme albe cercetătorii științifici spun că sunt formate din vapori de apă. La acești vapori de apă se adaugă dioxid de carbon și cantități foarte mici de hidrocarburi nearse, oxizi de azot și particule de funingine.