News

Ce sunt efemeridele, insectele din Delta Dunării care trăiesc doar o zi. Când pot fi văzute. Video

Iată ce sunt efemeridele, insectele din Delta Dunării care trăiesc doar o zi.
15.06.2021 | 20:32
Ce sunt efemeridele insectele din Delta Dunarii care traiesc doar o zi Cand pot fi vazute Video
Ce sunt efemeridele, insectele din Delta Dunării care trăiesc doar o zi. Sursa foto: Facebook / Răzvan Moisescu
ADVERTISEMENT

Poate ai auzit de efemeride și te-ai întrebat ce sunt acestea, de fapt. Ei bine, ele sunt niște insecte ce creează un adevărat spectacol în locurile în care pot fi văzute. Totuși, durata lor de viață este una extrem de scurtă.

Ce sunt efemeridele. Unde trăiesc aceste insecte

Efemeridele mai sunt numite și Rusalii, tocmai după această dată în care ele își fac apariția în Delta Dunării. În acest moment există 2.500 de specii de efemeride care sunt pe glob.

ADVERTISEMENT

Singurele locuri în care acestea nu se găsesc sunt Australia și Oceania. Dacă vorbim despre țara noastră, atunci este demn de menționat faptul că ele pot fi văzute în serile din prima lună de vară, iar zonele în care pot fi admirate sunt câteva la număr.

Astfel, doritorii pot vedea efemeridele fie în Delta Dunării sau pe râul Tisa, acestea fiind locurile predominante în care apar.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă au o viață foarte scurtă ca insecte adulte, se pare că efemeridele pot trăi între un an și trei ani în stadiul de larvă.

Efemeridele trăiesc doar câteva ore sau o zi

Acestea trăiesc numai în apă și sunt în special ascunse sub roci sau plante. Ele se transformă ulterior și ies la suprafață.

ADVERTISEMENT

Cea mai grea transformare prin care trec este aceea de a elimina învelișul exterior și tocmai acest lucru le face să trăiască mai puțin de 24 de ore, pentru că ele nu se mai pot hrăni și tubul lor digestiv conține doar aer.

De aici înainte insecta are un singur scop: acela de a se reproduce și trece printr-o cursă contracronometru pentru a putea să se împerecheze și să depună ouăle. Imediat după acest lucru efemeridele mor.

ADVERTISEMENT

Sursa video: Facebook/ Răzvan Moisescu

De ce se mai numesc efemeridele Rusalii

Ele se mai numesc Rusalii după celebra sărbătoare, pentru că în acest moment ele își fac apariția. Un lucru foarte interesant este că în anul 2019 efemeridele și-au făcut apariția chiar în a doua zi de Rusalii, pe malul râului Mureș.

Un alt lucru interesant despre aceste insecte spectaculoase numite efemeride este că ele au apărut chiar înainte de dinozauri, acum 350 milioane de ani și ele pot indica dacă o apă este curată fiind indicatori ai acestui aspect.

Efemeridele sunt în pericol pe tot parcursul existenței lor, fiind vânate de prădătorii naturali.

ADVERTISEMENT