Life

Ce sunt punctele albe de pe căpșuni. Puțini români știu, de fapt, ce mănâncă

Ce reprezintă punctele albe de pe căpșuni. Mulți români cred că acestea sunt semințele fructelor, însă, răspunsul este altul.
07.04.2025 | 08:53
Ce sunt punctele albe de pe capsuni Putini romani stiu de fapt ce mananca
Punctele albe de căpșuni sunt prezente și la alte plante. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Ce reprezintă punctele albe de pe căpșuni. Multe persoane le consumă, fără știe, de fapt, ce beneficii au pentru organism.

Punctele albe de pe căpșuni nu sunt semințe

Mult a fost, puțin a mai rămas până când începe sezonul căpșunilor. Aceste fructe moi și gustoase se numără printre preferatele românilor. Indiferent dacă pofticioșii le vor cumpăra din piață sau din supermarket, un lucru este cert. Și anume, toate căpșunile au puncte alb-gălbui pe exterior.

ADVERTISEMENT

Puțini sunt românii care chiar au acordat importanță acestui aspect. Majoritatea celor care consumă căpșuni crede că acele puncte albe sunt semințe. În realitate, aceste puncte nu sunt semințe, ci sunt la rândul lor alte fructe.

Punctele albe de pe căpșuni se numesc achene. Fiecare punct conține câte o sămânță, iar fiecare căpșună are cel puțin 200 de achene. Aceste achene sunt o sursă importantă de fibre, iar printre plantele care le mai conțin se numără quinoa, ranunculul sau hrișca.

ADVERTISEMENT

Ce sunt, de fapt, anchenele

Anchenele iau naștere pe suprafața căpșunile atunci când floarea de căpșun este polenizată. În urma procesului de fertilizare, apar aceste mici fructe albe pe care mulți români le confundă cu niște semințe.

Pe cât de banale pot părea, pe atât de complexe pot fi căpșunile. În primul rând, este important să știi că aceste fructe nu își țin semințele în exterior. Semințele sunt ascunse în anchene și, tocmai de aceea, multe persoane n-au văzut în viața lor o sămânță de căpșună.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, potrivit botaniștilor, căpșunile sunt ”fructe false”. Pentru a se înmulți, acestea nu se bazează pe semințe. Căpșunile produc stoloni, aceste tulpini care ies din planta mamă. După ce prind rădăcini, se dezvoltă o nouă plantă.

ADVERTISEMENT

Beneficiile consumului de căpșuni

Căpșunile nu doar că sunt unele dintre cele mai delicioase fructe, dar reprezintă și o sursă de antioxidanți. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, polifenoli și flavonoide care țin stresul oxidativ departe de organism.

Potrivit specialiștilor, introducerea căpșunilor în alimentație susține sănătatea inimii. Acestea reduc tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol ”rău” și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.

Fiind fructe bogate în fibre, căpșunile te ajută să îți menții greutatea ideală. Căpșunile sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că reprezintă gustarea ideală pentru controlul apetitului.