News

Ce sunt sateliţii Starlink, văzuți și pe cerul României? În ce zi și la ce oră poți vezi fenomenul neobișnuit

30.04.2020 | 18:21
Ce sunt satelitii Starlink vazuti si pe cerul Romaniei In ce zi si la ce ora poti vezi fenomenul neobisnuit
Elon Musk lansează zeci de mii de sateliți pe orbită. Foto: europafm.ro
ADVERTISEMENT

Sateliții Starlink, cel mai important proiect dezvoltat momentan de către excentricul miliardar, sunt în centrul atenției în ultimele zile, mai ales pentru că sunt vizibili cu ochiul liber la o anumită oră, în funcție de locație.

UPDATE. Urmărește aici în ce zi și la ce oră poți să mai vezi Sateliții Starlink pe cerul României, în funcție de locul în care te afli.

ADVERTISEMENT

Oamenii s-au panicat, crezând că au văzut OZN-uri, însă totul face parte dintr-un mare plan al lui Elon Musk de a „ajuta omenirea”. Mai exact, acești sateliți sunt o mică parte dintr-un „dar pentru omenire” gândit de Elon Musk.

Ce sunt sateliții Starlink?

Sateliții lansați de Elon Musk sunt lansați pentru a îmbunătăți calitatea internetului la nivel mondial. Visul lui Musk este să lanseze zeci de mii de sateliți, aproximativ 40.000, pentru a oferi omenirii internet de mare viteză, indiferent de locație.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI pentru a afla la ce oră vor trece sateliții peste localitatea ta

Astfel, Musk își dorește ca o persoană care se află în vârful unui munte, sau în mijlocul oceanului, sau poate în jungla amazoniană, să poată accesa internet la o viteză de excepție.

Rețeaua de sateliți, care sunt lansați într-un ritm de 60 pe lună, timp de 10 ani, va acoperi întreaga suprafață a Pământului, la o înălțime de 500 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Fiecare satelit are o greutate de aproximativ 200 de kilograme, și este dotat cu un panou solar. Toți sateliții sunt fabricați, lansați și operați de SpaceX. Sateliții sunt eliberați în spațiu, după care urcă prin mijloace proprii de propulsie, până când ating orbita lor operațională de 550 kilometri altitudine.

Serviciul de internet al lui Elon Musk va fi lansat pentru prima dată în 2021, într-o fază de testare, însă faza finală va fi cândva în 2030. Momentan, 442 de sateliți au fost lansați, Elon Musk având acceptul guvernului american de a trimite în cer aproximativ 10.000 astfel de sateliți.

ADVERTISEMENT

Sateliții Starlink, contestați de astronomi

Ulterior, Musk mai vrea să trimită încă 30.000, asta în măsura în care oamenii de știință nu se vor opune. Deja există mulți astronomi care contestă dur proiectul lui Elon Musk și se plâng că o pătură de 50.000 de sateliți le-a bloca cerul și nu ar mai putea observa alte corpuri cerești pentru a studia Universul.

În schimb, Elon Musk le-a garantat că va lucra la „luminozitatea” acestor sateliți, pentru a nu încurca progresul științei.

Sateliții Starlink sunt într-o continuă mișcare și își vor „pasa” conexiunea cu stațiile de la sol, de la unul la altul. Fiind mai aproape de Pământ decât un satelit normal, sateliții Starlink vor oferi conexiune mult mai puternică, astfel că oamenii vor putea uita de clasicele variante de a se conecta la internet valabile momentan pe piață.

Sateliții sunt lansați în „ciorchine” care pot fi observate cu ochiul liber, preț de câteva secunde pe un cer senin, în timp de noapte.

ADVERTISEMENT
Tags: