Zborul cu avionul este o reală provocare pentru pasagerii care au teamă de înălțime sau că se pot prăbuși oricând. Este și mai înspăimântător pentru aceștia când apar așa zisele ”goluri de aer”, așa cum se mai numesc turbulențele în termeni populari.
Golurile de aer transformă zborul cu avionul într-o cursă contracronometru. Dacă pilotul nu știe cum să le facă față, în mod inevitabil totul se poate transforma într-o mare tragedie. Însă, turbulențele nu țin neapărat de priceperea pilotului, ci mai mult de starea vremii și de cum sunt adaptate aeronavele pentru a face față fenomenelor meteo extreme.
Turbulențele de aer sunt variații imprevizibile ale fluxului de aer prin care zboară un avion. Ele survin în clipa când presiunea atmosferică se schimbă subit. Se simt ca niște mișcări bruște și violente ale unei aeronave, informează EuClaim.
De asemenea, golurile de aer se produc în momentul în care straturile de aer se deplasează cu viteze diferite sau se întâlnesc mase de aer care au valori termice diferite sau un grad de umiditate prea ridicat. Pasagerii simt aceste variații ca și când aeronava pierde deodată din altitudine sau este mișcată de o forță invizibilă.
În timpul turbulențelor disconfortul este atât de mare încât unii pasageri simt goluri în stomac, iar alții încep să se sufoce dacă se confruntă cu anxietatea sau probleme cu inima. Dacă vă cunoașteți ca suferind atacuri de panică luați pastile pentru calmare înainte de zbor.
De obicei, turbulențele au loc în straturile inferioare ale troposferei, cel mai de jos strat al atmosferei Pământului. Din fericire, golurile de aer nu durează pe tot parcursul zborului, ci țin câteva secunde sau minute, dar sunt suficiente cât să creeze panică oamenilor.
Mai există turbulențe de tip ”shear”, care apar la altitudini foarte înalte, unde curenții jet sunt foarte puternici. Totodată, mai sunt și turbulențe de curenți convectivi, întâlnite mai des pe timp de vară, cauzate de ridicarea aerului cald și coborârea aerului rece.
Pentru a evita un incident în timpul unor turbulențe ascultați îndemnul însoțitorilor de zbor de a vă pune centura de siguranță. În lipsa acesteia, riscați să vă loviți grav și apoi să aveți nevoie de îngrijiri medicale. Dacă aveți nevoie de ceva mai complicat și urgent va trebui să așteptați până la aterizare, care nu se produce așa rapid, ci durează câteva minute.
Dincolo de acestea, specialiștii susțin că sunt șanse mici ca turbulențele să poată fi simțite de cineva care călătorește cu avionul o dată sau de două ori pe an, pentru o vacanță peste hotare. În orice caz, piloții sunt instruiți foarte bine ca să le facă față.