Life

Scandalul Buhnici. Ce sunt vergeturile, de ce apar și cum pot fi tratate? Medic specialist: “Cel puțin 50% din femeile însărcinate dezvoltă”

Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog, explică ce sunt vergeturile, de ce apar și cum pot fi prevenite sau tratate. Ce spune specialistul despre vergeturi?
21.07.2022 | 08:06
Scandalul Buhnici Ce sunt vergeturile de ce apar si cum pot fi tratate Medic specialist Cel putin 50 din femeile insarcinate dezvolta
Medicul specialist Ana Grigorescu ne explică de la ce apar vergeturile și cum se tratează ele. Sursa foto: Dr. Leventer Dermato-Estetică/Hepta.
ADVERTISEMENT

Ce sunt vergeturile, de ce apar și cum pot fi tratate? Medicul specialist răspunde acestor întrebări și spune că vergeturile pot apărea atât la femei, cât și la bărbați, chiar și în rândul adolescenților. De obicei, cele mai afectate zone sunt coapsele externe și interne, sânii, abdomenul inferior și interiorul brațelor. În cazul fetelor, vergeturile apar mai ales pe sâni și pe coapse, în timp ce la băieți se formează în linii paralele de-a lungul șirei spinării.

Ce sunt vergeturile și de ce apar?

În plin scandal legat de declarațiile făcute de George Buhnici la Neversea, care a trimis femeile cu vergeturi la sală, un medic specialist dermatolog, contactat de FANATIK, explică ce sunt vergeturile și de ce apar ele. Ana Grigorescu, medic dermatolog la Dr. Leventer Dermato-Estetică, spune că vergeturile apar, în primă fază, după ce se rupe stratul de colagen. Mai întâi, sunt roșii, apoi ele devin albe, după ce dispare inflamația.

ADVERTISEMENT

”Vergeturile sunt striuri roz vineții sau alb-sidefate apărute pe piele datorită fragmentării țesutului elastic și a fibrelor de colagen din derm. În primă fază, imediat după ruperea stratului de colagen, apar sub formă de linii roșii, fibrele fiind încă inflamate în urma fragmentării. În a doua fază, când inflamația dispare, devin albe sidefii”, explică Dr. Ana Grigorescu, pentru FANATIK.

Cine poate avea vergeturi și de ce

Medicul specialist susține că vergeturile pot apărea atât la femei, cât și la bărbați sau la adolescenți. De obicei, cele mai afectate zone sunt coapsele externe și interne, sânii, abdomenul inferior și interiorul brațelor.

ADVERTISEMENT

”Creșterea masei corporale cauzată de obezitate, mai ales în copilărie, poate fi însoțită de apariția vergeturilor. În același timp, atât la fete, cât și la băieți, pot apărea vergeturi în perioada de creștere rapidă din pubertate și adolescență. La fete, vergeturile apar mai ales pe sâni și pe coapse, în timp ce la băieți ele se formează în linii paralele de-a lungul șirei spinării.

În cazul femeilor însărcinate, cel puțin 50% dintre acestea dezvoltă vergeturi ca urmare a sarcinii. Nu în ultimul rând, astfel de cicatrici dermice pot fi determinate de unele afecțiuni endocrinologice precum sindromul Cushing, în urma unor tratamente cortizonice generale sau locale de lungă durată și chiar și de unele sporturi precum călăria și stretching-ul sau masajul puternic”, a completat Dr. Ana Grigorescu.

ADVERTISEMENT

Cum se tratează vergeturile și ce recomandă medicul

În ceea ce privește metodele de prevenție ale vergeturilor, medicul spune că hidratarea pielii pare a fi un aliat de nădejde. Astfel, specialistul recomandă că în perioada de creștere și în timpul sarcinii să se utilizeze creme emoliente, hidratante, care să îmbunătățească cimentul intercelular și să permită mai ușor întinderea pielii.

”Este contraindicată utilizarea cremelor cortizonice pe suprafețe mari de piele și perioade lungi, chiar dacă sunt folosite intermitent pentru că acestea favorizează atrofia pielii și instalarea vergeturilor roșii.

ADVERTISEMENT

Astfel de tratamente se folosesc adesea în dermatita atopică și ele ar trebui limitate.Totodată, părinții trebuie să fie atenți cu creșterea în greutate a copiilor și cu sporturile care produc vergeturi”, explică specialistul.

”Vergeturile roșii pot fi decolorate cu laserul”

Dacă vorbim despre tratarea vergeturilor, trebuie subliniat faptul că nu se poate aduce pielea la aspectul perfect neted, dar se pot obține ameliorări semnificative.

”Vergeturile roșii pot fi decolorate cu laserul vascular sau aparatele care folosesc lumină intens pulsată și un aplicator de rejuvenare cutanată. Indiferent de tehnologia folosită, sunt necesare 4-6 ședințe pe aceeași zonă până la o decolorare stabilă. În cazul vergeturilor albe, acestea pot fi estompate semnificativ și suprafața lor diminuată cu ajutorul laserului fracționat Co2.

Îmbunătățirea se produce treptat și continuă și după ce ședințele au fost întrerupte, pentru o perioadă de 6 luni. O altă opțiune, atât pentru vergeturi violacee, cât și pentru cele albe, este tratament de microneedling, cu un instrument care folosește ace foarte fine care înțeapă pielea și o obligă la o reacție de rejuvenare”, a încheiat Dr. Ana Grigorescu.

George Buhnici a trimis femeile cu celulită și vergeturi la “săliță”

George Buhnici a scandalizat întreaga opinie publică cu afirmațiile făcute la Neversea, la postul Antena Stars, despre femeile care au celulită și vergeturi, care se expun pe plajă, fără să aibă o siluetă ca a soției sale, despre care a spus că “arată ca o minoră”.

Derapajul influencerului cu 1,1 milioane de abonați pe YouTube a fost taxat de o mare parte a societății civile, de organizațiile pentru promovarea drepturilor femeilor și nu numai. Vezi aici totul despre “scandalul vergeturilor” iscat de afirmațiile sexiste făcute de George Buhnici.

 

ADVERTISEMENT