Suedia le-a pus gând rău celor care dețin obiecte de lux și nu pot să le justifice. În urmă cu câteva zile, a intrat în vigoare o lege ce autorizează confiscarea unor obiecte de lux de la persoane nesuspectate de un delict.
Nici bine nu a intrat în vigoare noua lege că polițiștii suedezi au anunțat vineri că au confiscat bunuri de lux în valoare de aproximativ un milion de euro.
Potrivit reprezentanților instituției, oamenii legii au acționat în 56 de cazuri și au confiscat bani lichizi şi mai multe obiecte precum autoturisme, motociclete, ceasuri şi genţi în valoare totală de peste 10 milioane de coroane suedeze.
Până în prezent, nicio persoană căreia i-au fost confiscate bunurile de lux sau banii nu a fost prezentată în fața unui judecător, au mai transmis polițiștii.
Noua lege face parte dintr-un set de măsuri luate de guvernul de dreapta împotriva bandelor criminale și îi autorizează pe polițiști să confiște maşini, ceasuri de aur sau articole de marcă de la persoane suspectate de legături cu bande criminale.
De asemenea, dacă există suspiciunea că articolele au fost cumpărate din bani ce provin din activităţi ilicite ele pot fi reținute de oamenii legii.
În plus, legea le oferă dreptul polițiștilor să confiște bunurile de lux chiar dacă nu există nicio suspiciune de infracţiune. De exemplu, dacă un șomer care nu are venituri legale conduce o maşină sport costisitoare și nu poate să explice cum a cumpărat-o aceasta poate fi confiscată.
Săptămâna trecută, înainte ca noua lege să intre în vigoare prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a spus că este „cea mai mare reformă introdusă în codul penal” după 1965.
Însă, foarte mulți parlamentari nu sunt de aceeași părere și și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte statul de drept, dar mai ales respectarea prezumţiei de nevinovăţie.
În ultima vreme, Suedia se confruntă cu o creștere vertiginoasă a schimburilor de focuri şi atacurilor cu dispozitive explozive comise de bandele criminale. Autoritățile spun că aceste atacuri au legătură cu reglările de conturi şi cu controlul asupra traficului de droguri.