News

Ce țară l-a proclamat rege pe Ion Iliescu! Fostul lider PSD a stat pe tron și a avut coroană de orhidee albe

Ce țară l-a proclamat rege pe Ion Iliescu, primul președinte al României democrate! Fostul lider al PSD-ului a stat chiar și pe tron și a primit o coroană din orhidee albe.
13.11.2021 | 09:05
Ce tara la proclamat rege pe Ion Iliescu Fostul lider PSD a stat pe tron si a avut coroana de orhidee albe
Ion Iliescu a fost proclamat rege pentru o zi. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a dat o ultimă lovitură politică în timpul alegerilor prezidențiale din 2000. Cu un Adrian Năstase necopt, PSD-ul a mers pe mâna liderului său și a beneficiat din plin de rezultatele din primul tur. Astfel, în manșa finală, Iliescu s-a confruntat cu ultra naționalistul Corneliu Vadim Tudor, un personaj împotriva căruia a votat chiar și emisfera politică de dreapta.

Iliescu a câștigat fără emoții și și-a început mandatul în decembrie 2000. A plecat de la Palatul Cotroceni patru ani mai târziu, când Traian Băsescu s-a instalat în funcția de președinte.

ADVERTISEMENT

Ce țară l-a proclamat rege pe Ion Iliescu, fostul lider PSD

În ultimul mandat, Ion Iliescu a vizitat mai multe țări. Mulți au spus despre el că a fost un veritabil globetrotter și a străbătut continentele în mai multe direcții, având programate suficiente destinații exotice.

De remarcat că totul se petrecea și într-un moment în care România tura motoarele într-o campanie pe ultimă sută de metri pentru aderarea la NATO. De asemenea, țara noastră forța integrarea în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe lângă vizite grele în state de pe urma cărora România avea numai de câștigat, Ion Iliescu a bifat și câteva țări aparte. Așa a ajuns prin Vietnam sau Filipine.

Culmea, în timpul vizitei din Filipine, acesta a fost proclamat chiar rege al țării. A ajuns acolo pe 18 februarie 2002, la doar câteva zile de la Valentine’s Day și a avut parte de o primire de gală.

ADVERTISEMENT

La ce ritual a participat Ion Iliescu în Filipine

Era prima vizită a unui președinte român postdecembrist în această țară, o vizită care avea loc fix la aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Filipinele au reprezentat a patra etapă a turneului pe care Iliescu l-a întreprins în Asia.

Emiratele Arabe Unite, Japonia și Vietnam erau țările prin care fostul lider PSD trecuse în drum spre Filipine. Ion Iliescu și întreg staff-ul său au ajuns la Manilla, în mijlocul unei grădini botanice despre care participanții au spus că era de vis.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a primit inițial o ghirlandă de flori. Aceasta i-a fost așezată la gât, după care Ion Iliescu a fost îndreptat către un tron improvizat. A urmat un adevărat ritual în care mai mulți muzicanți s-au folosit de instrumente tradiționale pentru a celebra momentul.

Un alt amfitrion i-a legat lui Ion Iliescu un batic multicolor în jurul capului, după care printr-o mișcare solemnă, fostului lider PSD i s-a așezat pe cap o coroană din orhidee albe.

Cum și-a salutat Ion Iliescu supușii

În felul acesta, Ion Iliescu a devenit rege al țării pentru o zi, chiar dacă fără atribuții, potrivit tradiției hilba din nord vestul Filipinelor. De altfel, obiceiul spune că oaspetele cel mai de seamă al țării trebuie răsplătit în acest fel ca semn de maximă prețuire.

Îndrumat de gazde, Ion Iliescu a primit apoi salutul supușilor săi. Președintele României și-a dus mâinile la tâmple și la piept, mișcare însoțită de o aplecare ușoară a capului. Acesta a strâns apoi mâinile tuturor celor care s-au așezat la rând special pentru a-i aduce un omagiu.

Ce a făcut Ion Iliescu în Filipine

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, Ion Iliescu a vizitat la Manila Palatul Malacanang, unde s-a întâlnit cu Gloria Macapagal-Arroyo, președintele Republicii Filipine. Aceasta a primit din partea fostului lider al social democraților Ordinul Național “Steaua României“, în grad de Colan.

De asemenea, șeful statului a participat la un simpozion economic și a vizitat o grădină în care erau crescuți mai mulți fluturi. A fost semnat și un acord de cooperare în domeniile științei, agriculturii și comerțului între cele două țări.

ADVERTISEMENT
Tags: