Ce ţară va mai produce vaccinul rusesc Sputnik V. Anunț al autorităților de la Moscova

Cerasela Stafie   
în HotNews
27/11/2020, 21:10
Ce ţară va mai produce vaccinul rusesc Sputnik V. Anunț al autorităților de la Moscova
Ce ţară va mai produce vaccinul rusesc Sputnik V. Anunț al autorităților de la Moscova Sursa foto: Hepta.ro

Grupul farmaceutic indian Hetero și Fondul suveran de investiţii al Rusiei (RDIF) au ajuns la un acord pentru producerea a 100 de milioane de doze de Sputnik V, anual, între granițele Indiei. Anunțul este făcut de oficialii ruși printr-un comunicat.

Vaccinul rusesc se află în fazele a II-a și a III-a ale studiului clinic, desfășurat pe teritoriul statului asiatic, iar producția urmează să fie demarată la începutul anului următor.

Totodată, Sputnik V o să fie produs și în alte state, precum Brazilia, China sau Coreea de Sud, anunță reprezentanții RDIF, potrivit Agerpres.

Vaccinul rusesc anti-Covid-19, produs în țări ca India, China sau Coreea de Sud

„Hetero, unul dintre principalii producători de medicamente generice din India, a acceptat să producă în India peste 100 de milioane de doze pe an din Sputnik V”, a anunțat Fondul suveran de investiţii al Rusiei, cel care a finanțat producția vaccinului.

„Datorită cooperării noastre cu Hetero, vom putea fi în măsură să creşte în mod semnificativ capacitatea de producţie şi de a furniza populaţiei indiene o soluţie eficace în această perioadă dificilă a pandemiei”, a declarat Kirill Dmitriev, directorul RDIF.

Săptămâna aceasta, la summitul grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), președintele Rusiei, Vadimir Putin, a îndemnat țările membre ale respectivului grup să-și unească puterile pentru a produce acest vaccin pe scară largă. Rusia susține că își dorește ca vaccinul ei să fie unul dintre cele care vor ajuta la combaterea pandemiei la nivel global.

Conform instituției rusești, cererile pentru respectivul vaccin rusesc vin de la peste 50 de țări și se ridică la mai mult de 1,2 miliarde de doze. În cursul acestei săptămâni, Rusia a anunțat că eficiența vaccinului pe care îl dezvoltă se ridică la 92%.

Totodată, oficialii de la Moscova au explicat că vaccinul produs de oamenii de știință ruși are anumite avantaje în fața celor de la Pfizer și Moderna. Aceste avantaje constau într-un preț mai mic și o depozitare și transportare mai facilă, fără a necesita temperaturi extrem de scăzute.

„Preţul unei doze de Sputnik V pentru piaţa internaţională va fi mai mic de 10 USD”, au spus ei. Moderna a anunțat că prețul unei doze din vaccinul lor o să se ridice până la 21 de euro, iar Pfizer a estimat un cost de 17 euro.

Închide ×