În perioada sezonului rece, este binecunoscut faptul că suntem mai expuși afecțiunilor respiratorii. Dacă nu luăm măsuri de precauție, precum protejarea de frig sau consumul de vitamine, ne putem trezi cu o febră. Dar cum ne dăm seama că avem această afecțiune?
Febra are de obicei simptome precum: durerea de cap, amorțeala corpului, senzația de amețeală sau de greață, acestea fiind însoțite de tuse, strănut sau de ochi iritați. Nu în ultimul rând, corpul tău este mai cald decât ar trebui în mod normal.
Medicul specialist de boli infecțioase, Adrian Marinescu, a precizat în cadrul unei televiziuni temperatura care îți indică febra. Mai exact, dacă ai peste 38, 5 grade, atunci putem vorbi despre febră. Dar dacă este vorba despre 37, 1, nu este exclus să fie senzația de cald, din cauza valorii termice prea ridicate în casă.
”Să înțelegem ce e febra! Dacă am peste 38,5 numim febră. Dacă am 37,1 nu e nici sub-febră, ci s-ar putea să fie cald în cameră!”, a declarat renumitul medic specialist de boli infecțioase, Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.
Dacă simți că febra se agravează, nu ezita să mergi la un medic, pentru a fi consultat și supus unui tratament sau unei internări pe o anumită perioadă. Cum îți dai seama că ar trebui să te prezinți unui doctor? Un semnal de alarmă sun convulsiile, dificultățile de respirație sau halucinațiile.
Totodată, este necesară intervenția medicilor și dacă ai piedici în a te deplasa, dureri în piept, dureri foarte severe de cap, senzație de somnolență, pierderea mirosului, pierderea gustului, sensibilitatea la lumină sau dureri abdominale.
”Febra apare în momentul în care o parte a creierului (hipotalamusul) semnalează că există un proces anormal în corp, care duce la creșterea temperaturii interne. Acest lucru duce la apariția senzației de frig, iar corpul se adaptează și începe să tremure, pentru a genera mai multă căldură, ducând în final la creșterea excesivă a temperaturii interne (…)
E bine să știi că febra poate duce la complicații. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, aceștia se pot confrunta cu convulsii induse de febră (convulsii febrile), care implică de obicei pierderea cunoștinței, mișcări necoordonate, spastice (ca tremurăturile), diminuarea și chiar oprirea respirației. Deși convulsiile sunt alarmante pentru părinți, marea majoritate a convulsiilor febrile nu provoacă complicații”, a explicat și dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, pe doc.ro
De asemenea, febra mai poate fi cauzată și de alimentație. Evitați produsele grase, carnea de porc în exces sau mai ales produsele expirate. Nu uitați să aveți grijă și de igiena voastră, a locuinței și respectați timpii de odihnă.