News

Ce tranzacție imobiliară a făcut fiul Vioricăi Dăncilă cu fosta sa soție. Cu cât a crescut salariul lui Victor Dăncilă la Curtea de Conturi

Victor, fiul fostului premier Viorica Dăncilă, este angajat la Curtea de Conturi de la începutul lui 2018, în funcția de consilier.
02.07.2024 | 11:31
Ce tranzactie imobiliara a facut fiul Vioricai Dancila cu fosta sa sotie Cu cat a crescut salariul lui Victor Dancila la Curtea de Conturi
Victor Dăncilă e angajat la Curtea de Conturi de mai bine de 6 ani. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Viorica Dăncilă a ocupat funcția de premier în perioada ianuarie 2018-noiembrie 2019. Pe finalul mandatului, Dăncilă a fost desemnată de PSD drept candidat la alegerile prezidențiale din 2019, pierzînd în al doilea tur de scrutin în fața lui Klaus Iohannis. În 2020, Viorica Dăncilă a fost exclusă de PSD de pe lista pentru alegerile parlamentare.

Salariul lui Victor Dăncilă a crescut cu 20%

Dăncilă și-a dat demisia din PSD, iar în 2022 a devenit președintele unei formațiuni politice noi, Națiune Oameni Împreună, care nu a avut impact la recentele alegeri locale. În momentul în care Dăncilă era premier, aflându-se la apogeul carierei sale politice, fiul ei, Victor Dăncilă, a fost angajat la Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT

Prima funcție a lui Victor Dăncilă a fost cea de consilier la cabinetul lui Ilie Sârbu, care era vicepreședinte al instituției și coleg de partid al Vioricăi Dăncilă. Fiul lui Dăncilă lucrează și în prezent la Curtea de Conturi, iar zilele trecute și-a completat declarația de avere, conform datelor consultate de FANATIK.

Din document reiese că Victor Dăncilă a încasat un venit anual de 101.753 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 8.479 lei. El este încadrat la departamentul “Cabinet demnitari”, iar funcția sa este cea de consilier vicepreședinte Autoritatea de Audit. Instituția are doi astfel de vicepreședinți, Florin Tunaru și Camelia Pricopie.

ADVERTISEMENT

Este o creștere de aproximativ 20% a venitului față de declarația de avere completată în 2023, când Victor Dăncilă a notat că a câștigat 84.878 de lei de la Curtea de Conturi, adică 7.073 de lei pe lună. În declarația de avere a fiului Vioricăi Dăncilă mai pare informația că a încasat 5.400 de euro din închirierea unui imobil.

Victor Dăncilă a vândut un apartament cu 100.000 euro

Este vorba despre un apartament din București, cu o suprafață de 70 metri pătrați, pe care Victor Dăncilă l-a primit prin donație de la părinții săi, în 2013. Acum, fiul Vioricăi Dăncilă a consemnat în declarația de avere că a vândut acest apartament cu 100.000 euro, pe 12 aprilie 2024, fostei sale soții, Elena Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Victor și Elena s-au căsătorit în 2015, dar au divorțat în 2019, după doar patru ani de căsnicie. Elena, care este consilier juridic la Primăria sectorului 5, și-a păstrat numele de familie după divorț, iar acum a cumpărat apartamentul în care a locuit cu Victor în perioada în care au fost soț și soție.

Elena Dăncilă a completat și ea o declarație de avere, în calitate de șef serviciu la Sector 5, dar pe data de 11 aprilie 2024, cu doar o zi înainte de parafarea tranzacției cu fostul ei soț, astfel că apartamentul nu apare printre bunurile imobile. Ea deține un apartament din București cu o suprafață de 37 metri pătrați, cumpărat în 2016, când era măritată cu Victor Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Fiul Vioricăi Dăncilă a fost consilierul președintelui Curții de Conturi

Fiul Vioricăi Dăncilă a mai consemnat că are un ceas în valoare de 14.000 euro, pe care l-a cumpărat în 2019. FANATIK a solicitat Curții de Conturi să refacă traseul profesional al lui Victor Dăncilă în cadrul instituției. Astfel, el a fost consilier superior gradul I din cabinetul demnitarului, respectiv la cabinetul lui Ilie Sârbu, în perioada 29.01.2018-1.01.2020.

La data de 1 ianuarie 2020, Victor Dăncilă a fost încadrat în funcția de consilier superior gradul I din cabinetul demnitarului la Cabinetul Președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, cu contract individual de muncă pe durată determinată, având calitatea de personal contractual.

Această categorie de personal este numită sau eliberată din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează, desfășurându-și activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarului. Astfel, personalului salariat încadrat la cabinetul demnitarului nu i se aplică prevederile privind funcționarii publici.

ADVERTISEMENT