Independentul Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu un avans de peste 350.000 de voturi față de Elena Lasconi. Reprezentanta USR l-a devansat, la rândul ei, cu doar 2.742 de voturi pe Marcel Ciolacu (PSD), care a anunțat că și-a dat demisia din fruntea partidului care l-a susținut.
Georgescu și Lasconi se vor înfrunta, astfel, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care este programat pe 8 decembrie, la o săptămână după alegerile parlamentare. Călin Georgescu deține, conform declarației de avere, un teren intravilan cu o suprafață de 3.903 metri pătrați în județul Brașov, cumpărat cu soția sa, Cristela, în 2022.
Cei doi au fost protagoniștii unei alte tranzacții imobiliare, care nu este trecută în declarația de avere. Conform datelor consultate de FANATIK, Călin și Cristela Georgescu au pus în vânzare, pe 31 iulie 2019, o livadă aflată în comuna harghiteană Șimonești, pe care, probabil, o moșteniseră. Anunțul a apărut pe site-ul comunei cu 3.400 locuitori, în care populația maghiară este majoritară.
„Vindem teren agricol situat în extravilan, în suprafață de 2,00 (ha), la prețul de 35.000,00 lei (treizecișicincimiilei)”, se arată în anunțul soților Georgescu, care au avut un împuternicit, D.V.. Primăria a încheiat un proces verbal de afișare a ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Șimonești și a listei preemptorilor.
În document se arată că, în conformitate cu prevederile articolului 6, alineat 2 din Legea nr. 17/2014, privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, s-a procedat la afișarea ofertei de vânzare înregistrată ca anexă la cererea pentru afișarea ofertei de vânzare a terenului înregistrată în Registrul special de evidență a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.
De asemenea, a fost afișată și lista preemptorilor (adică a celor interesați să cumpere terenul), întocmită pe baza informațiilor cuprinse în oferta de vânzare, a terenului livadă în extravilan, în suprafață de 20.000 metri pătrați (2 hectare), înscris în cartea funciară nr.50080 a localității Șimonești, cu număr cadastral 360, situat în extravilanul comunei Șimonești, satul Cobătești, județul Harghita.
În document se mai arată că oferta de vânzare sus menționată și lista preemptorilor au fost afișate la sediul Primăriei Șimonești. La final este notată lista preemptorilor, în vederea exercitării dreptului de preempțiune asupra ofertei de vânzare în ordinea rangului de preferință, acest lucru fiind făcut ca urmare a înregistrării ofertei de vânzare depuse de Călin și Cristela Georgescu.
La rubrica preemptori grad 1, adică coproprietari ai terenului, nu a fost trecută nici o persoană fizică sau juridică. La preemptori de grad 2, adică arendaș al terenului a cărui ofertă a fost înregistrată, a fost notat numele firmei SC Agrofruct SA din comuna Șimonești, sat Cobătești. La preemptori de grad 3, adică proprietari vecini ai terenului a căror ofertă a fost înregistrată, au fost trecute 9 persoane fizice, conform datelor consultate de FANATIK.
În fine, preemptor de gradul 4 a fost trecut, conform legii, Statul român, prin Agenția domeniilor Statului. Pe site-ul primăriei Șimonești nu apare informația care să spună cine a cumpărat livada soților Georgescu, dar, cel mai probabil, proprietarul este SC Agrofruct SA, care a avut întâietate. Legea spune că titularul dreptului de preempțiune trebuie ca, în termenul de 30 de zile să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată.
Primăria va afișa, în termen de 24 de ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, respectiv le va trimite pentru afișare pe site către structura centrală, respectiv structurile teritoriale, după caz. În cazul în care, în termenul de 30 de zile prevăzut la art. 6 alin. (2), mai mulți preemptori de rang diferit își manifestă în scris intenția de cumpărare, la același preț și în aceleași condiții, vânzătorul va alege, cu respectarea prevederilor art. 4, preemptorul, potențial cumpărător, și va comunica numele acestuia primăriei.
Dacă, în termenul de 30 de zile, niciunul dintre titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, cu respectarea dispozițiilor prevăzute de prezenta lege și de normele metodologice, urmând ca vânzătorul să înștiințeze în scris primăria despre aceasta. Vânzarea liberă a terenului la un preț mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. (1) ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.