Află ce tratament trebuie să aplici pentru merii, perii sau prunii din livadă în luna aprilie. E important să faci acest lucru dacă vrei o recoltă cât mai îmbelșugată, dar și pentru a ține departe bolile și dăunătorii.
Primăvara, este important să îngrijești plantele din grădină, precum și pomii fructiferi, care au nevoie de un anumit tratament dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată și cât mai sănătoasă.
Tratamentele fitosanitare trebuie aplicate la momentul potrivit pentru a proteja pomii fructiferi de boli și de dăunători. Pomii trebuie îngrijiți de la finalul iernii și până la început de mai.
Perioada de repaus vegetativ a pomilor fructifer se termină la început de primăvară, atunci când încep să se dezvolte muguri, frunze și flori. Din cauza temperaturilor ridicate, pot apărea diverse boli, cum ar fi monilioza, rapănul și făinarea.
În același timp, primăvara se înmulțesc dăunătorii, precum afidele, omizile și acarienii. Din acest motiv, tratamentele corespunzătoare se aplică pomilor fructiferi atunci când e momentul potrivit.
În februarie – martie, tratamentele se aplică pentru a putea distruge larvele și ouăle dăunătorilor care au iernat pe ramuri, dar și în scoarța pomilor. Uleiul horticol se aplică pentru a combate păduchii și acarienii, împreună cu sulfatul de cupru sau zeama bordeleză.
Acestea protejează împotriva bolilor fungice. Tratamentele menționate trebuie aplicate în zilele în care temperaturile depășesc 5 °C, pentru a fi eficiente, notează romaniatv.net.
În martie, dar și la începutul lui aprilie, pe măsură ce mugurii încep să se umple, trebuie aplicate fungicidele pe bază de cupru. În acest fel, vei preveni apariția rapănului, făinării și moniliozei.
Este nevoie și de insecticide pentru a elimina larvele ce pot afecta frunzele și florile. Este recomandat să aplici tratamentele într-o zi fără vânt și fără precipitații, pentru ca substanțele folosite să fie eficiente.
În aprilie, înainte de înflorire, mugurii florali sunt bine dezvoltați, însă florile nu s-au deschis complet. În această perioadă, trebuie aplicat un tratament prin care sunt prevenite monilioza, făinarea și afidele.
Fungicidele sistemice și insecticidele specifice ar trebui folosite pentru a ține departe dăunătorii ce pot afecta florile și fructele care se formează.
După ce cad florile, în luna mai, fructele îți încep dezvoltarea și trebuie protejate bine. Pentru a combate monilioza și făinarea, e important să aplici fungicide și insecticide. Așa vei preveni apariția viermilor și afidelor.