Agricultorii cu experiență știu ce tratament trebuie să faci pomilor din livadă, în luna februarie, înainte de sosirea primăverii. Acestea sunt zilele pe care trebuie să le eviți neapărat ca să ai o recoltă bogată de fructe. Soluțiile care se folosesc.
Luna februarie este o perioafă friguroasă, însă asta nu înseamnă că oamenii nu pot face diverse activități în grădina casei sau în livadă. Pomii fructiferi au nevoie de anumite tratamente la ieșirea din sezonul rece.
Printre lucrările de îngrijire se numără ultimele stropiri înainte de primăvară. Acestea se fac neapărat în perioada de repaus vegetativ, cu soluții fabricate pe bază de cupru, cum ar fi zeama bordeleză sau sulfatul de cupru.
Sulfatul de cupru se poate utiliza și fără var, susțin experții din domeniul agricol. Potrivit agrointel.ro, în timpul sezonului de vegetație specialiștii spun că este bine să se aplice numai zeamă bordeleză, cu o concentrație de 3% – 5%.
Concentrația de pe produsele din cupru trebuie să se verifice înainte de achiziționarea de la magazin. De asemenea, în luna februarie se pot folosi și anumite uleiuri horticole pentru livadă, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă.
E foarte important să se țină cont de zilele din această ultimă lună de iarnă înainte de a aplica tratamente în livadă. Se recomandă ca stropirea pomilor fructiferi să fie evitată în zilele din luna februarie în care temperaturile sunt scăzute.
În cazul în care sunt mai mici de 5 grade Celsius pe timpul zilei nu se folosesc soluții pentru livadă. Temperaturile din timpul nopții nu trebuie să treacă de pragul de 0 grade Celsius. Așadar, nu trebuie să apară riscul de îngheț pentru a aplica tratamentele necesare.
În plus, acestea nu se folosesc nici în zilele în care cad precipitații sau în care bate vântul. Specialiștii mai transmit că după aplicarea tratamentului cu produse pe bază de cupru trebuie să se aștepte cel puțin două săptămâni pentru a folosi altul.
De această dată se poate administra și o doză de ulei horticol, amestecată cu un insecticid cu spectru larg de combatere a dăunătorilor. În general, soluția conține 500 ml de ulei horticol, insecticid (cantitate indicată pe ambalaj) și 10 litri de apă.