Life

Ce trebuie să dai de pomană de Izvorul Tămăduirii. E bine să faci asta pentru sufletele celor decedați

Ce este bine să dai de pomană de Izvorul Tămăduirii. În această zi, în bisericile din toată țara se vor face slujbe pentru sfințirea apei.
09.05.2024 | 23:21
Ce trebuie sa dai de pomana de Izvorul Tamaduirii E bine sa faci asta pentru sufletele celor decedati
Ce este bine să dai de pomană de Izvorul Tămăduirii. Sursa foto: captură Youtube/ Trinitas TV
ADVERTISEMENT

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă pentru creștini. În această zi, este bine să se dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. Iată ce trebuie să conțină pachetele împărțite în această zi.

Când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii în 2024

Vineri, 10 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceasta este prima sărbătoare importantă de după Învierea Domnului. În această zi se oficiază slujbe, iar creștinii dau de pomană pentru sufletele celor morți.

ADVERTISEMENT

Așa cum spune tradiția, în prima vineri de după Paște se sărbătorește mereu Izvorul Tămăduirii. Mâine, toate bisericile din țară vor sfinți apele, gest ce amintește de unul dintre cele mai importante episoade biblice.

În Biblie, se spune că Maica Domnului a descoperit un izvor cu apă vindecătoare. Imediat a mers la împăratul Leon cel Mare, care a decis ca acel loc să fie unul sfânt. Împăratul a ridicat o biserică acolo, iar apa vindecătoare a fost folosită pentru tratarea mai multor bolnavi.

ADVERTISEMENT

Legată de această sărbătoare este și pomana, un gest pe care credincioșii trebuie să îl facă cu inimă bună. De obicei, se recomandă a se da pachete cu hrană și băutură, însă, acestea nu sunt singurele de pe listă.

Ce este bine să dai de pomană de Izvorul Tămăduirii

De Izvorul Tămăduirii trebuie date de pomană pachete cu colaci, pâine, miere, diverse alimente, dar și apă sau vin. Cele din urmă se împart în semn de recunoștință pentru darul vieții.

ADVERTISEMENT

Dincolo de aceste alimente, în ziua în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii se mai pot oferi și lumânări de pomană. Considerate un simbol al credinței și al luminii, creștinii pot da de pomană atât lumânări simple, cât și colorate.

În această zi, de obicei, creștinii merg la biserică pentru a sfinți anumite icoane. Este bine ca acestea să fie date de pomană pentru a proteja casa de cele rele. De asemenea, sunt recomandate orice alte obiecte religioase, precum brățări sau cruciulițe.

ADVERTISEMENT

De departe, apa este cea mai importantă în această zi. De Izvorul Tămăduirii, se poate oferi de pomană apă. În unele zone ale țării, credincioșii optează pentru apa în căni colorate care să amintească de această sărbătoare.

Tot în această zi, în unele zone din România se respectă tradiția de a oferi bani de pomană. Pot fi date atât monezi, cât și bancnote. De obicei, se recomandă ca acestea să fie puse într-un portofel pentru a atrage abundența financiară.

Ultimele, dar nu cele din urmă recomandate a fi date de pomană sunt florile. Poate fi orice fel de floare, de la cele mai simple, de primăvară, până la adevărate aranjamente florale.

ADVERTISEMENT