News

Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere

Expertul Adrian Vintilă, reprezentant al FEL (Future Energy Leaders) România, explică pașii pe care oamenii trebuie să-i urmeze pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc.
22.06.2024 | 14:00
Ce trebuie sa faca asociatiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc Legislatia e foarte simpla asa platesc locatarii mai putini bani pe luna la intretinere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere. Foto: Ziare.com
ADVERTISEMENT

Cheia este relativ simplă: locuitorii trebuie să apeleze la asociațiile de locatari pentru a avea mai multă putere juridică și control asupra acestui demers. Viața tuturor se va schimba, mai apoi, în bine pentru că cetățenii vor plăti facturi mai mici la curent.

Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice

”Mutarea” poate fi considerat cu adevărat inteligentă, pentru că astfel oamenii ar putea ajunge să plătească mai puțini bani la întreținere. Conform experților, pasul de a devenit prosumator la bloc nu este unul prea complicat.

ADVERTISEMENT

În acest moment, cea mai ușoară cale de a deveni prosumator la bloc e prin asociația de proprietari. Practic se instalează panouri fotovoltaice pe acoperișul blocului, o suprafață neutilizată, acoperindu-se consumul comun al blocului. Vorbim aici despre iluminatul scării, lift sau poate chiar o stație de încărcare a mașinilor electrice.

Legislația e destul de simplă aici, trebuie un acord al tuturor proprietarilor, iar asociația de proprietari contactează mai departe o firmă specializată, se instalează panourile pe acoperiș, se obține certificatul de racordare, iar apoi se încheie contractul de prosumator cu orice furnizor care deține licență de furnizare în România.

ADVERTISEMENT

Întrebarea care mi se pune cel mai des e ce beneficii au locatarii de apartament dacă sunt puse panouri pentru scările de bloc. Răspunsul e că scade factura de energie electrică a asociației.

Practic, la întreținere o să plătim mai puțin. Acum depinde și ce tip de bloc avem, pentru că dacă iluminatul funcționează doar noaptea, pentru că ziua sunt suficiente ferestre, nu există nici lift, atunci nu e consumul atât de mare și trebuie să fim atenți inclusiv la câte panouri punem. În 48 de zile de când asociația de locatari își dă acordul, blocul devine prosumator”, a declarat Adrian Vintilă.

ADVERTISEMENT

România are peste 110.000 de prosumatori care și-au instalat panouri fotovoltaice

Conform DCNews, numărul prosumatorilor din România a crescut de 120 de ori în doar patru ani, în condițiile în care tot mai mulți oameni optează pentru independență energetică prin instalarea de panouri fotovoltaice. România are deja 110.000 de prosumatori, o adevărată provocare pentru infrastructura energetică a țării.

În 2019, mai puțin de 1.000 de români și companii aveau montate panouri fotovoltaice, însă acum numărul a crescut spectaculos. Cei 110.000 de prosumatori produc energie electrică la fel de munc ca reactoarele nucleare instalate la Cernavodă, iar 80% dintre aceștia sunt persoane fizice. Restul de 14% ar fi firme care și-au instalat panouri fotovoltaice pe clădiri.

ADVERTISEMENT

Deși vestea pare excelentă, în realitate această creștere spectaculoasă pune presiune enormă pe rețelele de distribuție, care sunt învechite și nepregătite să gestioneze cantități atât de mari de energie verde. Astfel, guvernanții sunt presați de experți să apese pedala de accelerație referitor la investițiile din acest sistem, în special în modernizarea rețelelor de distribuție și a infrastructurii.

Județul Ilfov este, așa cum se știe, județul cu cei mai mulți prosumatori din România, mai exact peste 8.500 de instalații fotovoltaice, cu o capacitate de 111 MW. Rivalizează cu Ilfovul județele Timiș, Bihor și Arad, în timp ce Dolj și Argeș se laudă, de asemenea, cu un număr foarte mare de prosumatori. În București numărul de prosumatori a ajuns la 3.490, un interes relativ crescut pentru energia verde. Deși nu există niciun județ fără prosumatori, județul Brăila cu 993 de prosumatori este ultimul din coada clasamentului. Tot aici s-ar situa și Caraș-Severin și Botoșani, zone unde oamenii nu sunt momentan convinși că energia verde este o soluție.

ADVERTISEMENT
Tags: