News

Ce trebuie să facă românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin, conform ministrului Vela

25.03.2020 | 20:52
Ce trebuie sa faca romanii care locuiesc la alta adresa decat cea din buletin conform ministrului Vela
Anunțul lui Marcel Vela, referitor la cei care locuiesc la o altă adresă. Foto: INQUAM_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Populația este obligată să stea în casă, cu anumite excepții. Totuși, cei care ies pe stradă pentru a merge la muncă sau pentru a face cumpărături vor fi nevoiți să prezinte declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de autorități.

Declarație pe propria răspundere pentru oameni

Dintre toate cazurile, o situație aparte o reprezintă persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Aceștia sunt nevoiți să dea o declarație prin care să specifice acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne Marcel Vela a lămurit situația, în direct la Digi 24.Faci o declarație că locuiești acolo și a ieșit să facă sport omul. Nu vrem să se sperie cetățenii, că cine știe ce facem. Nu venim cu restricții în interesul nostru sau al guvernului. Tot ce facem e în sprijinul populației”, a explicat politicianul.

Așadar, cei care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin, pot să facă o declarație scrisă de mână, sau pe calculator, prin care să menționeze că locuiesc la o altă adresă. Cetățenii nu au niciun motiv să se aștepte la șicane din partea autorităților, dă asigurări Vela.

ADVERTISEMENT

DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE POATE FI DESCARCATĂ AICI

Acte peste acte în lupta cu coronavirus

Birocrația poate să le dea mari bătăi de cap românilor în aceste zile, dacă sunt nevoiți să iasă din casă. Așadar, pe lângă declarația clasică pe proprie răspundere care poate fi consultată mai sus, românii au nevoie de o adeverință de la angajator pentru a dovedi că lucrează.

Mai mult, dacă locuiesc la altă adresă, vor fi nevoiți să scrie de mână o altă declarație pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Inițial, conform anunțului făcut de Ministrul de Interne Marcel Vela sâmbătă seara, persoanele care aveau o „urgență” erau nevoite în intervalul orar 22:00 – 06:00 să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere, prin care să motiveze necesitatea deplasării.

Între timp, restricția se aplică 24 de ore din 24. De menționat că declarația poate fi scrisă de orice persoană și de mână, fiind greu de crezut că toată lumea dispune de imprimantă.

ADVERTISEMENT

În prezent, străzile sunt împânzite cu polițiști și jandarmi care verifică dacă oamenii au la ei actele doveditoare. În București și Cluj-Napoca au apărut inclusiv mașini ale forțelor armate.

  • 459,172 de oameni sunt infectați cu coronavirus la nivel mondial
ADVERTISEMENT