News

Ce trebuie să facă o persoană programată la vaccinare care s-a infectat cu Covid

27.03.2021 | 16:55
Ce trebuie sa faca o persoana programata la vaccinare care sa infectat cu Covid
ADVERTISEMENT

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea anti-Covid, a explicat cum trebuie să procedeze o persoană programată la vaccinare, dar care s-a infectat sau a intrat în izolare.

Acesta a lămurit mai multe scenarii privind vaccinarea care dau bătăi de cap românilor. Astfel, persoanele care se infectează cu coronavirus în timp ce sunt programate la vaccin sau după ce au fost vaccinate deja cu o doză pot să își păstreze schema de vaccinare existentă, însă trebuie să îndeplinească anumite cerințe, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Există 2 variante. În cazul în care infectarea se produce la scurt timp de la vaccinarea cu prima doză, iar persoana respectivă se vindecă în perioada până la rapel, atunci a doua injecție poate fi administrată la data programată.

Programat la vaccinare, dar infectat cu Covid. Cum se procedează în acest caz

Vicepreședintele Comitetului Național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea anti-Covid a explicat că în al doilea scenariu, dacă persoană este încă pozitivă la data rapelului, atunci se poate lua măsura excepțională a amânării a dozei până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech.

ADVERTISEMENT

În cazul vaccinului Moderna se amână 35 de zile, iar la vaccinul AstraZeneca – 3 luni. Toate aceste date sunt calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

Pentru a evita vaccinarea în afara intervalului precizat mai sus, persoanele care se regăsesc în acest al doilea scenariu trebuie să contacteze centrul de vaccinare și să transmită situația fără să facă o nouă programare în platformă.

ADVERTISEMENT

Centrul de vaccinare va reprograma, în acest caz, persoana respectivă la momentul în care este vindecată și poate să îi fie administrată doza de rapel. O altă metodă este o programare suplimentară prin platformă. Va trebui să fie ales același centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză.

Pentru persoane care au avut infecție asimptomatică și nu s-au vaccinat cu nicio doză, vaccinul se face după vindecare. Pentru cele care trebuie să facă rapelul se va lua aceeași măsură de amânare în funcție de vaccinul ales.

ADVERTISEMENT
  • 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech
  • 35 de zile pentru vaccinul Moderna
  • trei luni pentru vaccinul AstraZeneca
ADVERTISEMENT