Pensionarii români din străinătate au obligația de a trimite un document important autorităților din România, daca vor să primească pensia în continuare. Este vorba despre o modificare a legii pe care mulți nu o cunosc.
Noua lege a pensiilor a adus o schimbare importantă și pentru seniorii români care locuiesc în afara granițelor. Conform reglementărilor, certificatul de viață va trebui să fie trimis de pensionari de două ori pe an, din 2024, nu doar o dată, așa cum se întâmpla înainte.
Mai exact, vârstnicii din altă țară care beneficiază de pensie obținută în România vor trimite acest certificat semestrial, în martie și septembrie. Documentul confirmă că persoana care primește pensia este în viață.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, se arată în Legea 360/2023.
Certificatul de viață va fi transmis caselor teritoriale de pensii din România de două ori pe an, termenul limită fiind 31 martie, respectiv 30 septembrie, arată avocatnet.ro. Ce se va întâmpla dacă documentul nu este trimis la timp?
Cei care nu respectă termenele pentru furnizarea certificatului de viață nu vor mai primi pensiile. Mai exact, plata indemnizației se suspendă începând cu următoarea lună, mai arată sursa citată.
De asemenea, documentul care atestă că pensionarul este în viață va trebui să fie semnat de acesta în fața unei autorități legale de pe teritoriul țării de domiciliu sau de ședere. Ulterior va fi trimis autorităților române. Mai exact, pensionarii din străinătate pot merge fie la companii de asigurări sociale/pensii, la notari publici, fie la autorități administrative locale pentru a semna certificatul.