News

Ce trebuie să facă persoanele cu reacţii adverse la vaccinul anti-Covid. Precizări importante ale Ministerului Sănătăţii

05.02.2021 | 15:11
Ce trebuie sa faca persoanele cu reactii adverse la vaccinul antiCovid Precizari importante ale Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a distribuit precizări importante cu privire la vaccinarea în situații speciale. Medicii vin și ei cu informații prețioase cu privire la ce trebuie să facă oamenii care au reacții adverse la vaccinul anti-Covid.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat „instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm”. Medicul Virgil Musta a explicat și el ce trebuie făcut în situația în care apare o reacție adversă.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, în România s-au înregistrat două cazuri de reacții adverse mai severe, dar care au fost tratate cu succes. Până acum, pe teritoriul țării au fost adminitrate 794.795 de doze de vaccin și au apărut 2.113 reacţii adverse minore.

Ce trebuie să facă persoanele cu reacţii adverse la vaccinul anti-Covid. Precizări importante ale Ministerului Sănătăţii

Primul caz de reacție adversă a apărut în cursul zilei de ieri, este vorba de o doctoriță din Vâlcea care a suferit o paralizie facială temporară după vaccinare. Femeia este internată, iar starea ei de sănătate este una bună. Al doilea caz a fost înregistrat astăzi, în Timiș. O persoană a suferit o reacție de tip șoc anafilactic. Medicii au acționat rapid, iar reacția a fost tratată cu succes.

ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta a explicat ce este și cum se manifestă paralizia temporară a feței: „este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura”.

„Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată după care, un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a adăugat specialistul, potrivit Mediafax. „Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul”, a menționat doctorul.

ADVERTISEMENT

„Dacă ai făcut-o recent, şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, a subliniat acesta. Același lucru a fost explicat și de reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În plus, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat și măsurile care trebuie luate în cazul apariției unei reacții de tip șoc anafilactic: „dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind  recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”.

ADVERTISEMENT