News

Ce trebuie să facă românii care au fosă septică. Se dau amenzi care pornesc de la 5.000 de lei

Românii care dețin o fosă septică trebuie să o declare autorităților, în caz contrar sunt pregătite amenzi foarte mari care pornesc de la 5.000 de lei.
30.09.2022 | 12:36
Ce trebuie sa faca romanii care au fosa septica Se dau amenzi care pornesc de la 5000 de lei
Lege nouă pentru fosele septice. Foto: Hotnews.ro
ADVERTISEMENT

Conform unei legi care a intrat în vigoare în mai 2022, proprietarii de fose septice sunt obligați să se înscrie în Regimul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Amenzi mari pentru românii care nu își declară fosa septică

Termenul limită pentru această măsură e 30 octombrie 2022, după această dată urmând a fi aplicate amenzi care pornesc de la 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform Adevărul, care citează Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația să înscrie fosa septică în Registru ”în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

Registrele vor fi întocmite de administrațiile locale, care au obligația să respecte la rândul lor această lege.

ADVERTISEMENT

”Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele:

a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;

ADVERTISEMENT

b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale;

c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.

Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, este prevăzut în lege.

ADVERTISEMENT

La Timișoara, Primăria i-a avertizat deja pe cetățeni că termenul limită pentru declararea foselor septice în Registru e 30 octombrie 2022.

În conformitate cu respectiva hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și (2) și art. 15 alin. (2), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei”, menționează Primăria Timișoara.

ADVERTISEMENT