Life

Ce trebuie să facă românii care au grădină până la finalul lunii aprilie. Mare atenție la pomi și florile din ghiveci

Ce e bine să facă românii care au grădină până la finalul lui aprilie. Atenție la pomi și florile din ghiveci. Trucuri utile pentru plante.
08.04.2023 | 08:05
Ce trebuie sa faca romanii care au gradina pana la finalul lunii aprilie Mare atentie la pomi si florile din ghiveci
Ce trebuie să facă românii care au grădină până la finalul lui aprilie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Până la finalul lui aprilie, românii care au grădină trebuie să pună la punct anumite lucruri. De exemplu, este momentul perfect în care se poate face curățenie și se pot planta anumite legume.

Ce trebuie să facă românii care au grădină până la finalul lui aprilie

Grădina trebuie îngrijită corespunzător pentru ca plantele să crească în cele mai bune condiții. Există câteva sfaturi ale experților, de care toată lumea ar trebui să țină cont, mai ales primăvara.

ADVERTISEMENT

Aprilie este momentul perfect pentru a semăna semințe și pentru a planta deja mai multe legume: praz, morcov, mazăre, varză, ridichi (soiuri de primăvară), țelină, pătrunjel rădăcină și salată (varietăți de primăvară), precum și ceapă și usturoi.

Astfel de plante trebuie să fie plantate până la finalul lunii aprilie, în funcție de vreme. Cu cât este mai cald afară, cu atât mai repede trebuie să le plantezi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie să acorzi atenție și plantelor în ghivece. Acestea au stat suficient în casă în timpul iernii, iar acum ar fi momentul să le scoți în aer liber. Acestea trebuie așezate într-un loc adăpostit în grădină, în timpul perioadei fără îngheț.

Cel mai bine ar fi să le așezi într-un loc cald și parțial umbrite pentru a evita ca soarele să le ardă frunzele. Dacă păstrezi plantele într-un cărucior pentru ghivece, atunci manevrarea lor în interior va fi mai ușoară, în cazul în care vremea se înrăutățește, notează gardena.com.

ADVERTISEMENT

Este important de menționat că nu toți arbuștii din grădină trebuie tăiați în această perioadă. Gardurile vii și arbuștii sălbatici se taie la finalul lunii martie, însă nu și subarbuștii, arbuști care se lignifiază în partea de jos, dar rămân erbacee în partea superioară, cum ar fi lavanda și cimbrul.

Aceste plante trebuie strânse într-o mână și tăiate cu 30 până la 50%, la jumătatea lui aprilie. Acest lucru va stimula o creștere rapidă. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la plantele vechi, care nu au fost tăiate din timp. Adesea, ele nu pot tolera tăierea.

ADVERTISEMENT

Când se curăță jgheaburile de frunze

Un alt lucru pe care îl poți face în această perioadă este replantarea. Există mulți arbuști disponibili ca plante extravagante în centrele de grădinărit, dar sunt și alternative, cum ar fi “plantele rădăcinoase”, care costă aproximativ o treime din preț.

Unii copaci nu-și pierd frunzele după fiecare nouă creștere, iar dacă sunt suflați de vânturile de primăvară, pot ateriza pe acoperișuri sau în jgheaburi. Cel mai bine este să cureți jgheaburile acum astfel încât să nu se umple cu humus, să se înfunde sau să ajungă apa la canalul de scurgere.

Toamna și iarna, semințele de iarbă, verdeață și arbuști s-au acumulat în ciment și în crăpăturile dintre pavaje, iar acum ar putea începe să germineze. Utilizarea erbicidelor în grădinile casnice nu este permisă, astfel că semințele trebuie menținute pe loc.

Pentru asta se utilizează mijloace mecanice, cum ar fi periile de alee și cele de mortar. Utilizarea unei mașini de spălare sub presiune este cel mai bun mod de a îndepărta algele și mușchii de pe terase, dar acest lucru se face înainte să apară verdeața nedorită.

Roșiile, ardeii, vinetele și castraveții se pot planta într-o seră mică pentru a putea fi recoltate mai devreme. Poți instala un încălzitor cu efect de seră pentru a proteja plantele de înghețul târziu.

Lucrările de grădinărit, precum cele în piatră, trebuie făcute tot în aprilie. Pavelele rupte, pietrele înghețate sau pardoselile inegale de clincher ar trebui sortate înainte ca brazdele să fie revitalizate. Reparațiile nu trebuie făcute prea târziu.

Alte sfaturi utile pentru grădină

În aprilie apar păsările de grădină. Le poți furniza hrană de păsări, bile de grăsime și furaje mixte, iar păsările pot găsi alimente în timpul iernii și pot face mai mulți pui. Păsările sunt active de la răsărit și până la apus, astfel că se pot hrăni singure. Furajele de creștere ajută păsările mai mari să aibă grijă de cuibul lor.

Fertilizarea rubarbei în aprilie înseamnă tulpini mai viguroase ale acestei plante în mai. Pentru un rezultat bun, trebuie să utilizezi un amestec de îngrășăminte organice și minerale. Acestea dintâi cultivă solul, iar cele minerale vor fi disponibile pentru plante mai devreme.

Dacă utilizezi un îngrășământ pur organic pentru rubarbă în aprilie, atunci când vremea este încă rece și umedă, durează prea mult pentru ca acesta să se descompună până când plantele îl pot folosi.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”