News

Ce trebuie să facă românii care pleacă la muncă în străinătate, dacă au copil. Anunțul ministrului Firea

Gabriela Firea anunță că românii care pleacă în străinătate la muncă și au copil vor fi nevoiți să respecte mai multe reguli noi.
19.09.2022 | 16:58
Ce trebuie sa faca romanii care pleaca la munca in strainatate daca au copil Anuntul ministrului Firea
Părinții care pleacă în străinătate au de respectat noi reguli. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia vor fi obligați să anunțe autoritatea locală în grija cui este lăsat copilul și care e persoana responsabilă de acel copil, cât timp părinții sunt plecați din țară.

Reguli noi pentru românii care pleacă la muncă, în străinătate

Potrivit News.ro, ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de șanse, Gabriela Firea, vrea ca actuala situație, în care mulți copii rămân ai nimănui în România, să nu se mai repete.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, mulți copii sunt abandonați de părinții care pleacă la muncă în străinătate, astfel că aceștia rămân în grija unor persoane care nu pot să-i îngrijească nici financiar, nici emoțional. În consecință, părinții vor fi obligați să anunțe autoritățile atunci când pleacă în străinătate și lasă copii în urmă.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a înființat deja o direcţie care se va ocupa împreună cu autorităţile locale de copiii care au rămas în urmă în România, pentru că părinții lor au plecat la muncă în străinătate.

ADVERTISEMENT

“Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbrătrânit sau nu mai au resurse financiare.

Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente.

ADVERTISEMENT

Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare, dar nu se mai descurcă”, a explicat Gabriela Firea.

Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil.

ADVERTISEMENT

Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic”, a adăugat ministrul, conform sursei citate.

De asemenea, Gabriela Firea a anunțat că Guvernul va prioritiza susținerea celor 3.6 milioane de copii care trăiesc în țara noastră, chiar și cu ajutorul fondurilor europene. Ajutorul gândit de Guvern nu e doar financiar și acoperă o paletă largă de domenii.

”Vrem soluții pentru acești copii, soluții care să vizeze toate domeniile, de la educație, sănătate și asistență socială, până la promovarea unei justiții prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile și administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze și, în același timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc”, a explicat Firea.

ADVERTISEMENT