News

Ce trebuie să facă românii după ce plafonarea prețului la curent electric expiră: “Asta este important”

În 2025, plafonarea prețului la curentul electric expiră. Ce trebuie să facă românii pentru a evita să se trezească cu surprize neplăcute.
11.07.2024 | 08:37
Ce trebuie sa faca romanii dupa ce plafonarea pretului la curent electric expira Asta este important
Ce trebuie să facă românii după ce plafonarea prețului la curent electric expiră. Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Plafonul la energia electrică va expira pe data de 31 martie 2025, iar experții se așteaptă ca facturile românilor să explodeze. Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a explicat ce trebuie să facă consumatorii astfel încât să nu se trezească cu surprize de proporții.

Ce trebuie să facă românii după ce plafonarea prețului la curent electric expiră

Reprezentanta ACUE le recomandă românilor să devină mai activi în selectarea celor mai bune oferte de preț pentru gaze și energie electrică.

ADVERTISEMENT

Potrivit ei, acest lucru este deosebit de important după eliminarea plafonării prețurilor, atunci când s-ar putea trezi cu contracte care nu reflectă cele mai bune opțiuni de preț disponibile pe piață.

„Odată cu ieșirea de sub plafon trebuie să înceapă să devină puțin mai activi în a selecta cea mai bună ofertă de preț atât pe gaze, cât și pe energie electrică, astfel încât să nu fie surprinși în martie 2025 că au în exercițiu un contract care poate nu reprezintă cea mai bună opțiune de preț din acel moment pe piață”, a declarat Daniela Dărăban la DCNews.

ADVERTISEMENT

Daniela Dărăban a subliniat că furnizorii continuă să facă oferte chiar și în această perioadă, iar românii trebuie să știe că pe site-ul ANRE există un comparator de prețuri care este în permanență actualizat.

Mai mult, ea a transmis că ”și în momentul în care exista plafonul companiile făceau oferte de preț, dar nu erau neapărat relevante. Toată lumea, indiferent de oferta de preț pe care o avea cu furnizorul cu care se afla în contract, beneficia de acest plafon.

ADVERTISEMENT

Da, companiile fac ofertă de preț. Există acest comparator pe site-ul ANRE-ului care, din informațiile mele, este actualizat și trebuie să compare, trebuie să întrebe furnizorul când primesc oferte de preț”, a mai spus directorul ACUE.

“Asta este important”

Directorul ACUE atrage atenția că este extrem de important ca furnizorul să își actualizeze prețurile o dată la trei luni.

ADVERTISEMENT

”În general, din ce am văzut în trecut, dată fiind și volatilitatea de preț din ultimii 2 ani, am văzut foarte multe oferte care cumva aveau o mențiune că se actualizează prețurile o dată la 3 luni, o dată la 6 luni. Asta este important”, a afirmat Daniela Dărăban.

Ea le recomandă românilor ca atunci când își aleg un furnizor de energie să se uite cu atenție ”la termenedle de plată, la perioada la care acceptă actualizările de preț, la clauzele legate de renunțare deși prin standardele ANRE orice client poate să-și aleagă un nou furnizor și în termen de 21 de zile trebuie implementat”.

”Deci trebuie doar să fie puțin mai vigilent având în minte ideea că din martie ieșim de sub plafon și va ține de ei să aibă o ofertă de preț bună la energie”, a conchis Daniela Dărăban.

ADVERTISEMENT