Viața la curte poate fi frumoasă, în special când avem o grădină mare. Unii aleg să cultive pomi fructiferi, legume, diferite plante decorative și nu numai. Cum avem însă grijă de grădina noastră astfel încât aceasta să arate impecabil?
Există niște trucuri pe care mulți români probabil nu le-au mai auzit până acum. Dincolo de îngrășămintele naturale de grădină, pentru o recoltă bogată există și alte ingrediente esențiale. Sigur știi despre ele, însă poate nu știai de beneficiile pe care le au.
Este vorba despre cojile de ouă, urzicile, dar și de ceaiul negru. Ce poți să faci cu ele și ce efect vor avea asupra grădinii tale? În primul rând poți să prepari trei soluții diferite, după preferințe. Beneficiile vor fi aceleași, fie că optezi pentru ouă, urzică, ori ceai negru.
Cum se prepară deci cele trei compoziții? În primul rând infuzia de coji de ouă este un îngrășământ natural. Ea este recomandată în special în cazul răsadurilor de roșii și de castraveți. Astfel, după Paște, tot ce ai de făcut este să nu arunci cojile de la ouăle rămase.
Acestea pot fi transformate în îngrășământ natural pentru grădina ta. Și totuși cum poți obține această infuzie? Nu trebuie decât să ai un borcan de trei litri. 1/3 din cantitatea lui totală va fi umplută cu coji de ouă, iar restul cu apă. Ar veni deci în jur de 2 litri de apă.
Cojile de ouă trebuie să stea acolo timp de trei zile. Într-adevăr, mirosul va fi unul de sulf, însă după ce strecori soția, te poți apuca de treabă. Această soluție te va ajuta să ai răsaduri de roșii și castraveți fertilizate, deci și o grădină cu mult mai bogată.
Despre cojile de ouă mai trebuie să știi că acestea sunt bogate în calciu. Le poți curăța, le poți spăla, iar mai apoi le poți lăsa la uscat. Acestea se pisează până se obține un praf alb. Acest praf poate fi adăugat în diferite rețete pentru aluat, dar și în mâncăruri. Nu are gust, dar este bogat în calciu. Și de asemenea este recomandat și pentru curățarea suprafețelor din casă.
Cât despre infuzia de urzici, aceasta are aceleași beneficii. Se toarnă apă fierbinte peste 50 de grame de urzici, iar apoi se lasă la infuzat timp de 2 ore. Soluția se strecoară, iar răsadurile de roșii și de castraveți se udă mai apoi cu ea.
Ceaiul negru are și el o mulțime de beneficii, dincolo de cele pentru organism. Se toarnă trei litri de apă fierbinte peste 100 de grame de frunze de ceai negru. În acest caz, amestecul trebuie să stea la infuzat timp de trei zile. Mai apoi se strecoară, iar soluția obținută va fi diluată în cinci litri de apă. Poți uda răsadurile cu ea ori de câte ori este nevoie.