Ing. Marius Roman a spus ce este de făcut în cazul pomilor care nu au dat rod anul acesta. Toți grădinarii ar trebui să știe acest aspect, mai ales după vremea capricioasă care a fost în această primăvară.
Anul acesta, producția de fructe a avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Pomii fructiferi au fost afectați de temperaturile scăzute din această primăvară, însă există metode pentru a-i putea salva.
Pomii fructiferi au nevoie de o îngrijire corespunzătoare chiar dacă producția a fost distrusă de condițiile meteo nefavorabile. Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepiniere Roman, le reamintește proprietarilor de livezi de lucrările de întreținere pentru pomii fructiferi, care trebuie să reziste.
La rândul său, ing. Marius Roman a fost afectat de înghețul târziu de primăvară și chiar a rămas fără o parte din producția de cireșe din cauza acestui fenomen. Chiar dacă pomii nu mai produc la fel de multe fruct
“Cunosc faptul că primăvara aceasta ne-a oferit o vreme capricioasă ceea ce a condus la pierderea fructelor în majoritatea zonelor din țară, indiferent de specie/soi, poate cu excepția unor soiuri de măr, păr și prun, in rest totul fiind distrus de gerul din februarie și înghețurile târzii de primăvara, de pe parcursul lunilor martie și aprilie.
Cu toate acestea, vă rog să îngrijiți pomii chiar dacă anul acesta în unele situații fructele lipsesc cu desăvârșire s-au producția este extrem de mică”, a explicat ing. Marius Roman, potrivit agrointel.ro.
Pomicultorii sunt îndemnați să continue aplicarea tratamentelor fitosanitare și să întrețină solul liber de buruieni. Totodată, aceștia trebuie să aplice tăierile de rodire și de fructificare. În perioadele secetoase, irigarea nu trebuie ignorată.
În locurile unde există carențe în anumite macro și micro elemente, este nevoie de fertilizare. Atunci când pomii nu sunt întreținuți în mod corespunzător, se poate ajunge la infestarea acestora cu boli și dăunători. În final, pomii se vor usca fără o îngrijire adecvată.
“Neîntreținerea pomilor conduce la infestarea acesta cu boli și dăunători, dezvoltare anemică, lipsă diferențiere muguri de rod pentru anul următor, scăderea longevității și intr-un final instalarea pieirii premature și uscarea pomilor.
În concluzie aveți grijă de pomii dumneavoastră și cu siguranță vă vor răsplăti în cel mai scurt timp. Să aveți pomi sănătoși și producții de calitate!”, a mai explicat specialistul.
După cum se poate vedea și în schema recomandată de ing. Marius Roman, pomii fructiferi au nevoie de îngrijire pe tot parcursul anului, mai ales în perioada verii. Este important ca tratamentele să se aplice pe vreme însorită, dar temperaturile să nu fie mai mari de 5 de grade Celsius.