Atunci când te oprește poliția te poți simți destul de stresat. Dar acest lucru se datorează și faptului că mulți șoferi nu știu ce drepturi și ce obligații au atunci când sunt puși într-o astfel de soluție. Iată ce trebuie să faci, de fapt.
Avocatul Ciprian Ardelean, din cadrul societății de avocați HMCA Satu Mare, a explicat clar cum trebuie să procedeze șoferii atunci când sunt opriți de poliție și care sunt documentele necesare.
Înainte de toate, atât șoferul, cât și polițistul sunt obligați să se legitemeze, iar agentul trebuie să-i specifice conducătorului auto motivul pentru care l-a oprit. De menționat este, însă, că legea oferă o marjă de interpretare largă în legătură cu acest aspect.
„Legea are o interpretare destul de largă în privința motivului, astfel încât se poate invoca orice, de la o simplă bănuială până la o activitate infracțională”, a dezvăluit Ciprian Ardelean, conform playtech.ro.
Ulterior, șoferul trebuie să prezinte următoarele documente: permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului și asigurarea obligatorie RCA. Aceste acte sunt necesare pentru a verifica legalitatea și siguranța circulației pe drumurile publice.
În anumite cazuri, șoferii pot fi nevoiți să prezinte și alte acte, precum dovada inspecției tehnice periodice (ITP) sau, în cazul vehiculelor comerciale, certificatul pentru transportul de marfă.
De asemenea, mulți se întreabă dacă poți filma atunci când te oprește poliția. Legea nu este clară în acest sens, dar avocatul Ciprian Ardelean a dezvăluit că filmarea ar putea fi utilă în cazul unui proces.
„Întrebarea este dacă ai dreptul să filmezi în interiorul mașinii. Legislația este incompletă și neclară, însă din punctul meu de vedere, putem filma atunci când ne apărăm drepturi legitime.
Fie că folosim telefonul sau o cameră instalată în mașină, legea permite utilizarea acestor înregistrări ca mijloace de probă, atât în procese civile, cât și penale”, a menționat avocatul.
De asemenea, Ciprian Ardelean a dezmințit mitul conform căruia dacă nu semnezi procesul verbal nu vei mai primi amenda. „Semnarea este chiar benefică. Dacă nu semnezi, termenul de 15 zile în care poți contesta curge de la data comunicării prin poștă.
Asta înseamnă că trebuie să ai încredere că documentul ajunge la tine, lucru care nu este întotdeauna sigur. În plus, un polițist care face exces de zel îți poate interzice să faci obiecțiuni dacă refuzi semnătura, iar aceste obiecțiuni pot conta în instanță”, a concluzionat Ciprian Ardelean.