News

Ce trebuie să faci ca să nu greșești la matematică, la Evaluarea Națională 2021. Sfaturi utile pentru a trece cu bine de examen

Ce trebuie să faci ca să nu greșești la matematică, la Evaluarea Națională 2021, sfaturi utile pentru fiecare copil
24.06.2021 | 07:15
Ce trebuie sa faci ca sa nu gresesti la matematica la Evaluarea Nationala 2021 Sfaturi utile pentru a trece cu bine de examen
Evaluarea Națională începe pe 22 iunie. Sursa foto - colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt mai multe detalii la care copiii trebuie să fie atenți din momentul în care primesc subiectele de matematică pentru Evaluarea Națională. În primul rând, graba strică treaba. Este o lecție din bătrâni, dar mai actuală ca oricând.

Concret, bucuria unui subiect cunoscut sau nerăbdarea pot transforma totul într-un eșec de zile mari. Ioana Sicrieru, profesor de matematică, a explicat pentru FANATIK la ce anume trebuie să fie atenți elevii.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci ca să nu greșești la matematică, la Evaluarea Națională 2021

„În primul rând trebuie să citească foarte bine enunțul, să fie foarte atenți pentru a înțelege cu exactitate ce vrea problema. Nu putem să dicutăm despre capcane, ele nu prea există, în general enunțul este unul clar, dar ar putea exista anumite chichițe, la modul că dacă ei nu citesc cu atenție enunțul este posibil să nu înțeleagă exact ce se vrea.

Îți dau și un exemplu, un obiect costă 300 de lei și se ieftinește cu 20 la sută. Care este prețul după ieftinire? În acele variante de răspuns, în cele patru variante de răspuns, există răspunsul corect, evident, două greșite și un răspuns care reprezintă practic valoarea ieftinirii.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte mulți copii care dacă nu citesc cu atenție ei încercuiesc valoarea ieftinirii. De fapt și de drept, ei trebuie să facă scăderea după aceea. Capcane nu sunt, este vorba de cât de atent ești atunci când citești cerința”, a spus profesoara.

Sfaturi utile pentru a trece cu bine de Evaluarea Națională

Ioana Sicrieru lucrează în fiecare an cu elevi care se pregătesc pentru Evaluarea Națională. Știe exact cum să-i motiveze, dar și cum să-i ajute pentru un prim examen important. „Sunt doar câteva subpuncte care fac diferența între copii buni la matematică și ceilalți.

ADVERTISEMENT

Examenul în sine, chiar este ușor. Și când afirm acest lucru nu mă raportez la ce știu eu, ci la ce ar trebui să știe orice elev care termină clasa a 8-a. Se presupune că dacă ai fost măcar atent în cei 8 ani de zile poți lua liniștit un 5-6.

Acesta este și primul mare sfat pe care îl dau copiilor mei. Să citească atenți, cu foarte multă atenție cerința. Asta prima la mână. Doi la mână, clar, să nu lase niciun subiect netratat.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă ei au impresia că nu este corect sau poate nu știu să-l facă. trebuie să scrie ceva. Să scrie măcar formula cu care s-ar rezolva sau să facă până la un anumit punct. Dacă ei nu știu să facă tot exercițiul, asta nu înseamnă că nu mai scriu nimic la el. Pentru că punctajul este făcut pe bucățele, dacă putem discuta așa. Subiectul trebuie deschis. Mă refer la subiectul 3 că la subiectul 1 și 2 sunt numai grilă”, a adăugat aceasta pentru FANATIK

Vești proaste pentru leneși

Pentru Ioana Sicrieru lucrurile sunt cât se poate de clare. Matematica este frumoasă, dar nu merge cu ocolișuri. „Matematica nu prea este genul de materie la care să tragi tare pe final. La matematică totul se leagă și dacă tu ai pierdut un capitol, două, trei, îți este extrem de greu să le recuperezi.

O poți face, le poți recupera, dar cu foarte multă muncă. Asta nu înseamnă că te apuci cu două luni înainte de examen să înveți și o să ajungi as la matematică, din punctul meu de vedere.

Un alt detaliu pe care eu îl spun copiilor mei este că nu are sens să învețe cu o zi înainte de examen. Înainte cu o zi să stea să se relaxeze, să se odihnească. Dacă vor să mai repete anumite formule, să o facă în prima parte a zilei, adică după ora 12.00 cu o zi înainte de examen, din punctul meu de vedere, chiar nu mai are rost să se mai încarce. Și da, școala online a încurcat, dar vă mai spun ceva. Cine nu a dorit să învețe, nu a învățat nici în online, nici fizic”, a mai spus Ioana Sicrieru

Capcanele Evaluării Naționale

Evaluarea Națională începe cu mult înaintea examenului. „Diferența în anii precedenți era că atunci se organiza și o a doua sesiune. Dacă nu intrai prima oară, te reorientai pe locurile care mai erau libere, dar, într-adevăr, liceul ți-l alegeai tu.

Acum, Evaluarea Națională chiar este foarte importantă  pentru că în funcție de examenul acesta ajungi la un liceu mai bun sau mai slab cotat. Din punctul meu de vedere chiar îți determină cumva viitorul pentru că repartizarea aceasta computerizată este, mă rog, abia aștept să se renunțe la ea.

Spun asta pentru că eu cunosc copii foarte buni, foarte buni care nu și-au completat cum trebuie fișele acelea și au ajuns la niște licee mult prea slabe pentru ei”, a adăugat profesoara pentru FANATIK.

Când are loc Evaluarea Națională

De remarcat că Evaluarea Naţională va începe în 22 iunie. Elevii vor susţine examene scrise la limba şi literatura română şi la matematică, iar acolo unde este cazul, şi la limba şi literatura maternă. Examenul va avea şi o etapă specială, programată din 28 iunie, destinată candidaţilor care, conform certificatului medical, nu s-au putut înscrie în prima etapă.

Media obţinută la examen este un criteriu esenţial pentru admiterea în învăţământul liceal. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat recent că repartizarea computerizată va avea loc la sfârşitul lunii iulie, mai târziu decât în anii anteriori.

“Sunt neajunsuri impuse de criza sanitară. Nu pretindem că soluţiile sunt ideale, pentru că nu sunt ideale, întotdeauna pe parcursul acestei crize amfst nevoiţi să alegem soluia cea mai puţin dăunătoare”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă nu este posibil ca mulţi elevi să participe la sesiunea suplimentară, pentru a vedea ce se întâmplă la prima, Cîmpeanu a replicat: “Orice supoziţie poate fi făcută. Eu cred că nu”.

ADVERTISEMENT