News

Ce trebuie să faci când te opreşte Poliţia în timpul carantinei. Recomandările autorităţilor

31.03.2020 | 17:00
Ce trebuie sa faci cand te opreste Politia in timpul carantinei Recomandarile autoritatilor
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, cei care ies din casă s-au obișnuit să aibă la ei declarația pe propria răspundere, necesară în momentul în care vor fi legitimați de către polițiști sau jandarmi.

Recomandările Poliției Române pentru cetățeni

Cu toate acestea, pentru a nu exista confuzii, Poliția Română a postat pe Facebook un mesaj prin care explică oamenilor, concret, cum trebuie să procedeze atunci când se întâlnesc cu reprezentanții forțelor de ordine.

ADVERTISEMENT

Reușim împreună! #PolițiaRomână

Posted by Politia Romana on Tuesday, March 31, 2020

Așadar, iată câteva recomandări privind modul în care cetățenii trebuie să se legitimeze la solicitarea polițiștilor, jandarmilor sau a polițiștilor locali, conform punctului de vedere al Poliției Române:

  • 1. În primul rând, pietonii trebuie să păstreze distanța de minimum un metru atunci când se întâlnesc cu un polițist.
  • 2. Cel mai important, documentele (declarația pe propria răspundere, cartea de identitate, adeverința de la angajator sau altele) vor fi prezentate de la distanță, fără a fi atinse de către oamenii legii.
  • 3. Același lucru e valabil și pentru șoferi. Aceștia trebuie să prezinte documentele arătându-le la geamul lateral al mașinii. Geamul portierei poate fi deschis, conform recomandărilor, maximum 10 centimetri.
ADVERTISEMENT

Desigur, cetățenii se pot confrunta și cu situația în care trebuie să semneze un proces verbal. În acest caz, oamenii sunt rugați să folosească un pix propriu sau să dezinfectze pixul primit, dacă este cazul.

Pentru ca lucrurile să se desfășoare într-un ritm alert, mai ales în trafic, oamenii sunt rugați să pregătească din timp actele pentru control.

ADVERTISEMENT

Semnătura olografă, singura care contează

Declarația pe propria răspundere a fost făcută publică de MAI prin intermediul canalelor oficiale de informare, însă aceasta există doar în format electronic. Astfel, oamenii au nevoie de o imprimantă pentru a o putea folosi.

Cel mai important, autoritățile iau în considerare doar semnătura olografă, adică semnătura de mână, și documentul este invalid dacă aceasta lipsește.

ADVERTISEMENT

Cei care nu dețin o imprimantă au varianta de a scrie de mână declarația, respectând modelul pus la dispoziție de către autorități. Polițiștii vor lua în considerare și o poză a declarației dacă această a fost în prealabil scoasă la imprimantă și semnată.

 

ADVERTISEMENT