Brânza este unul dintre cele mai cunsumate produse de către români și nu numai. Se găsește în mai multe variante și poate proveni de la mai multe animale. Vaca, oaia sau capra sunt cele care ne asigură acest aliment, plin de vitamine.
De-a lungul timpului, s-a răspândit și ideea că brânza nu este un produs lactat bun de consumat, căci este bogat în grăsime și mărește nivelul de colesterol. De cealaltă parte, sunt experți care subliniază importanța includerii alimentului în meniu și sugerează evitare celui plin de sare.
Brânza sărată, pe cât este de bună, pe atât ne poate aduce câteva calorii. Însă, este vorba în acest caz de exces. Din bătrâni s-a răspândit obiceiul de a presăra sare grunjoasă pe brânză, încât acesasta să nu se altereze, dacă îți dorești să o depozitezi pentru iarnă, de exemplu.
Brânza are nevoie în mod cert de un mediu rece pentru a nu se strica. Răcoarea contribuie la păstrarea aspectului ei alb și tare, altfel capătă o crustă moale, aurie și urât mirositoare. De asemenea, se favorizează și apariția bacteriilor.
Este foarte relevantă împachetarea. Brânza nu se pune la frigider într-o pungă de plastic, într-o caserolă sau pur și simplu pe raftul obiectului electrocasnic. Hârtia cerată, de copt sau cea de aluminiu au eficiență.
Brânzeturile tari mai ales, cum sunt parmezanul sau gouda au nevoie de asemenea de hârtie cerată în mod special. Pentru ca rezistența să fie mai îndelungată, schimbă ambalajul o dată la două sau la trei zile.
Folia de plastic poate fi un înveliș pentru hârtiile cerate sau de copt în care se ține brânza. Aceasta contribuie la păstrarea unei valori termice optime. Este esențial și să nu strângeți prea tare punga.
Totodată, mare atenție cu brânza de tip mozzarella sau cu cea de tip telemea. Acestea se țin doar în ambalajul original. Nu arunca lichidul, oricât ar părea el de inutil. Așa brânza nu se strică și își asigură un mediu umed.
Dacă vei scoate în cele din urmă telemeaua sau mozzarella din lichid, este recomandat să le învelești în folii de plastic. Potrivit Pizza Magazine, dacă nu vei omite acești pași, perioada de păstrare poate depăși 7 zile.