Life

Ce trebuie să faci cu ramurile de la Rusalii după ce s-au uscat. Sfatul preoților

Ce trebuie să faci cu ramurile de la Rusalii după ce s-au uscat. Ce spun preoții că trebuie să facă oamenii cu ele, de fapt.
07.06.2023 | 20:31
Ce trebuie sa faci cu ramurile de la Rusalii dupa ce sau uscat Sfatul preotilor
Ce trebuie să faci cu ramurile de la Rusalii. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci cu ramurile de la Rusalii după ce s-au uscat. Sfatul preoților pentru ele, după ce se usucă.

Ce trebuie să faci cu ramurile de la Rusalii

După sărbătoarea de la Rusalii, oamenii pleacă de la biserică cu ramuri de tei sau de nuc. Acestea sunt biencuvântate de preot, iar oamenii le duc acasă.

ADVERTISEMENT

Acestea trebuie așezate la un loc curat, după cum spun preoții. Unii le pun la poartă pentru a atrage lucrurile bune și pentru a spăla gospodăria de păcate.

„Ramurile se așază la un loc curat. Unii creștini le țin acolo cel puțin până la Odovanie”, a spus un preot, pe canalul de Youtube Doxologia.

ADVERTISEMENT

Ramurile nu trebuie niciodată aruncate la gunoi, cu resturile alimentare, pentru că este păcat. În schimb, dacă vrem să scăpăm de ele, ar trebui să le dăm foc.

Ramurile de tei și te nuc, asemănătoare cu limbile de foc cu care s-a pogorât Duhul Sfânt

Ramurile de tei și de nuc au fost alese rocmai pentru că sunt asemănătoare cu limbile de foc cu care s-a pogorât Duhul Sfânt. De aceea, ele sunt duse de credincioși la biserică.

ADVERTISEMENT

Pentru a le binecuvânta, sunt rostite șapte rugăciuni de către preot. Acestea simbolizează darurile Duhului Sfânt către oameni. Obiceiul cu ramurile de tei și de nuc este întâlnit inclusiv în Ierusalim și în Constantinopol.

Aceste ramuri mai pot fi și îngropate în pământ dacă vrem să scăpăm de ele după sărbătoare. Totuși, sunt unele persoane care le țin până în anul următor. Alte persoane păstrează aceste ramuri pentru totdeauna și le pun la icoane.

ADVERTISEMENT

„Obiceiul strămoşesc şi foarte frumos de a se împodobi în această zi casele creştinilor, uşile şi porţile lor, cu ramuri de jugaştri, salcie şi alţi arbori înfrunziţi.

Această împodobire închipueşte speranţa în belşugul şi norocirea anului agricol. Verdeaţa este totdeauna icoana bucuriei, iar uscăciunea însemnează sărăcie, întristare şi pieire”, spune Badea Cireșanu în volumul „Tezaurul liturgic al Sfintei Biserici creştine ortodoxe de Răsărit”.

ADVERTISEMENT
Tags: