News

Ce trebuie să faci dacă îți împrumuți mașina personală. Modificări legislative: amenda este uriașă

Poliția Locală va avea și mai multă putere în relația cu șoferii, potrivit unor norme legislative adoptate recent de Parlamentul României.
12.11.2022 | 15:41
Ce trebuie sa faci daca iti imprumuti masina personala Modificari legislative amenda este uriasa
Poliția Locală poate amenda mai ușor șoferii, potrivit noilor modificări legislative / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Reguli noi pentru proprietarii de mașini din România, după noile prevederi adoptate de Parlament. Aceștia riscă amenzi uriașe dacă nu se conformează cu ultimele modificări.

Proprietarii de mașini, obligați să raporteze Poliției Locale identitatea șoferului

Noile măsuri sunt valabile atât pentru persoane fizice cât și juridice și vor intra în curând în vigoare, urmând să se regăsească și în viitorul Cod rutier.

ADVERTISEMENT

Aceste modificări fac referire la situația în care un proprietar de mașină își împrumută automobilul unei alte persoane. În acest caz, proprietarul trebuie să știe că are o serie de obligații.

Mai exact, proprietarul din acte a mașinii este obligat să transmită date despre identitatea celui care îi conduce automobilul, la solicitarea expresă a Poliției Locale. Până acum, proprietarii aveau această obligație doar în raport cu Poliția Rutieră.

ADVERTISEMENT

Amenzi de 2.900 de lei, în cazul refuzului

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în noul Cod Rutier, potrivit bzc.ro.

În cazul în care proprietarii nu se conformează și refuză să divulge indentitatea celui care se folosește de bunul său, acesta riscă o amendă uriașă, care poate ajunge la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim despre un contravenient – persoană juridică, amenzile sunt și mai mari, de până la 14.500 de lei.

Poliția Locală poate da amenzi și dacă șoferul lipsește din mașină

Contravențiile pot fi acordate atât de agenții de la poliția rutieră cât și cei de la locală.

ADVERTISEMENT

Modificarea legislativă este în acest moment, sub forma unui proiect de lege care a fost adoptat în Parlamentul României. Acesta ar putea intra în vigoare peste doar câteva luni.

Una dintre consecințele aplicării acestor norme este că Poliția Locală poate trece din nou la amendarea șoferilor care își lasă mașinile în locuri nepermise, indiferent dacă aceștia sunt sau nu în autoturism.

ADVERTISEMENT
Tags: