News

Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă? Medicul Silvia Nica explică în detaliu cum poţi preveni boala Lyme

Mușcăturile de căpușe s-au înmulțit în această perioadă, iar FANATIK a consultat un specialist pentru a afla ce trebuie să facem în această situație.
20.06.2021 | 18:15
Ce trebuie sa faci daca te musca o capusa Medicul Silvia Nica explica in detaliu cum poti preveni boala Lyme
Dr. Silvia Nica de la Spitalul Universitar a explicat, pentru FANATIK, ce trebuie sa facem in cazul muscaturii de capusa Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Suntem în plin sezon al căpușelor, iar contactul cu micile insecte este favorizat și de dezinsecția târzie sau de neîngrijirea parcurilor și zonelor verzi, unde ne dorim cu disperare să ajungem după mai bine de un an petrecut între patru pereți din cauza pandemiei de COVID-19.

Dorința de vacanțe și de petrecere a timpului liber în natură ar putea face din anul 2021 anul bolii Lyme, avertizează specialiștii. De asemenea, din cauza temperaturilor scăzute din timpul iernii și a secetei care se preconizează în vară, căpușele ar putea prospera.

ADVERTISEMENT

Dr. Silvia Nica, medic primar Medicină de Urgență, coordonatorul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București, a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre mușcăturile de căpușe și ce trebuie să facă cineva care a avut nenorocul să cadă victimă micilor insecte.

Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă?

Dr. Silvia Nica recomandă ca orice persoană să se prezinte la Urgențe, în cazul în care a fost mușcat de o căpușă, pentru a fi sigur că va evita complicațiile ulterioare interacțiunii cu temuta insectă.

ADVERTISEMENT

”E cel mai corect ca un cadru medical să extragă căpușa sau resturile ei, pentru că, dacă încercăm noi, riscul să rămână un fragment din insectă este destul de mare. E mai corect ca persoanele mușcate de căpușe să se prezinte la o cameră de gardă, să fie scoasă insecta, și, cu ocazia acestei manevre, va fi și bine dezinfectat locul și oricum este necesară și profilaxia antibiotică pentru a nu suferi complicații.

Dacă nu suntem siguri când am fost mușcați și dacă putem să presupunem că a avut loc în urmă cu trei, patru zile este nevoie de un tratament de 10 zile cu antibiotic”, ne-a spus coordonatorul UPU de la Spitalul Universitar.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a explicat medicul pentru FANATIK, o mușcătură de căpușă poate aduce după sine o boală dificilă în cazul în care insecta este purtătoarea bacteriei Borrelia.

”Nu avem de unde să știm dacă o căpușă este purtătoarea bacteriei Borellia, adică a bacteriei care poate declanșa boala Lyme. Îmbolnăvirea (de boala Lyme n.r.) se face în câteva zile, luni sau chiar ani de la mușcătură.

ADVERTISEMENT

Dar căpușa are nevoie de câteva zile pentru a introduce agentul patogen în organismul uman, tocmai de aceea este nevoie de proflaxie, e vorba de o singură doză de antibiotic în cazul adulților, și e absolut eficientă pentru a nu avea această boală”, a mai spus dr. Silvia Nica.

Cum identificăm mușcăturile de căpușă?

Medicul a explicat, pentru FANATIK, că mușcăturile de căpușe sunt greu de ignorat, motiv pentru care, de altfel, se poate acționa din timp pentru a fi evitată o îmbolnăvire.

”În primul rând, căpușele atacă zonele care nu sunt acoperite de haine, acestea sunt mai accesibile pentru ele. Asta nu înseamnă însă că aceste căpușe nu se pot deplasa și pe sub haine, dacă așa doresc ele.

Dar, sigur, pielea expusă direct este preferată de ele. Căpușele le putem lua din locurile cu iarbă, nu de la animale. Dacă sunt pe animale, au deja o gazdă de pe urma cărora se pot hrăni. Ele stau în iarbă, le e foame și își cauă gazda. Dar, la locul mușcăturii, pentru că asta fac ele, nu înțeapă, mușcă, rămân”, precizează dr. Silvia Nica.

Capușă
Căpușele atacă zonele dezgolite ale pielii și pot provoca boala Lyme Foto: Radu Călin Munteanu

”O mușcătură de căpușă poate fi identificată destul de ușor. În primul rând, este ceva nou apărut și, de cele mai multe ori, este și insecta la locul mușcăturii sau măcar o parte din ea.

Oricum, vom avea și o senzație de disconfort local, doare, ustură, este ceva acolo care deranjează. Căpușa, atunci când este flămândă, este plată. În momentul în care ea s-a hrănit devine bombată. 

Deci, vom observa ori căpușa bombată, dar cu capul sub nivelul tegumentului, înfipt în piele, ori o parte din ea, dacă s-a produs un traumatism al insectei și a rămas doar capul”, a mai explicat medicul.

Cum ne ferim de căpușe?

Totuși, precizează specialistul consultat de FANATIK, mușcăturile de căpușe pot fi evitate destul de ușor, prin câteva măsuri elementare de protecție.

”E recomandat să utilizăm acele spray-uri în mod profilactic pentru a nu fi atacați de căpușe, se găsesc în comerț. Le folosim pe pielea neacoperită de haine. Ar fi bine să ne verificăm la finalul zilei”, spune Dr. Silvia Nica.

Boala Lyme, dificil de diagnosticat și de tratat

Mușcăturile de căpușe pot provoca complicații la modul cel mai serios, în cazul în care sunt ignorate, cu atât mai mult cu cât boala Lyme poate apărea după o lungă perioadă de timp de la momentul mușcăturii insectei.

”Simptomele specifice bolii nu apar repede. Simptomele bolii Lyme sunt foarte greu de sesizat. Se poate sesiza doar o oboseală sau simptome neurologie pe care nu ne duc cu gândul la această boală, iar acestea apar la un interval destul de mare de la mușcătura de căpușă.

De multe ori se identifică doar prin analize specifice, dar, de obicei, ca să ajungi să faci analizeze acestea se exclud diverse alte diagnostice. De aceea, cel mai sigur este să identificăm momentul atacului cât mai repede și să luăm cât mai repede măsurile de profilaxie pentru mușcătura de căpușă”, explică coordonatorul Urgențelor de la Universitar.

Mai mult decât atât, explică Dr Silvia Nica, în cazul în care ne îmbolnăvim de boala Lyme, neplăcerile se vor ține lanț.

”Boala Lyme nu se tratează în 100% din cazuri. Mai degrabă se ține sub observație și sub control evoluția acestei boli. Nu este o boală letală, însă calitatea vieții poate avea mult de suferit”, a explicat ea pentru FANATIK.

La Universitar au fost deja 30 de cazuri

Dr. Silvia Nica, medicul șef de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București, ne-a spus, că, deja, s-au înmulțit atacurile căpușelor.

”Anul acesta, de la 1 iunie, sunt aproape 30 de cazuri, pacienți adulți, care au ajuns la camera de gardă de la Spitalul Universitar de Urgență București. Nu sunt mai multe ca anii trecuți, e cam același număr. Dar au venit, anul trecut de exemplu, și cu mai multe căpușe care au necesitat extragerea”, ne-a mai spus medicul.

Silvia Nica este medic din 1996, iar din anul 2014 coordonează activitatea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar. Medicul este pasionat de muzică, cântă la vioară și face parte din Orchestra Medicilor. Dr. Nica a cântat și cu Orchestra Mondială a Medicilor, dar și cu Orchestra Europeană a Medicilor.

ADVERTISEMENT