Ce trebuie să faci pentru o recoltă bogată de roșii? Află operațiunile necesare ca să-ți crească cultura de roșii, de la plantarea răsadurilor până la coacerea legumelor.
Pentru a crește cât mai mari și zemoase, roșiile au nevoie de atenție și îngrijire specială. Citește în continuare pentru a afla care sunt metodele folosite de grădinarii cu experiență.
Plantarea corectă a răsadurilor reprezintă prima etapă în procesul de cultivare a roșiilor. În România, perioada optimă de transplantare a răsadurilor în grădină este după data de 5 mai în sudul țării și după 15-20 mai în nord și centrul țătii. Temperatura din timpul nopții nu ar trebui să oboare mai jos de 7 grade Celsius, explică cei de la Agrointel.ro.
Răsadurile trebuie plantate la adâncimi mai mari decât cea inițială. În acest fel, roșiile vor avea condiții mai bune de creștere datorită celui de-al doilea sistem radicular care se dezvoltă la baza tulpinii îngropată.
O altă lucrare care se efectuează la culturile de roșii este mușuroitul tomatelor, pentru dezvoltarea unei rădăcini viguroase. Mușuroire înseamnă adăugarea de pământ suplimentar la baza tulpinilor, formând astfel un mușuroi.
Palisarea este o altă metodă folositoare în îngrijirea tomatelor. Plantele în creștere semideterminată, sau determinată cu înălțimi de peste 1,8 metrii, sunt legate pentru un plus de suținere împotriva vântului puternic.
Copilitul reprezintă îndepărtarea lăstarilor care cresc la subsuara frunzelor de tomate, numiți copili. Ei trebuie îndepărtați săptămânal deoarece consumă inutil substanțe nutritive necesare plantei mamă.
Desfrunzitul este metoda prin care sunt îndepărtate frunzele uscate și vechi de la baza plantelor și de pe sol. Prima procedură are loc la două săptămâni de la plantare.
Cârnitul la roșii este lucrarea care se efectuează la tomatele de grădină, în funcție de soi. Se taie toate vârfurilor de creștere, lăsându-se doar 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de roșii. Prin urmare, nutrienții acumulați de plantă se vor duce spre roșii, nu spre creșterea vegetativă.
Prășitul este îndepărtarea crustei care se formează la suprafața solului, necesar de 3-4 ori într-un sezon de vegetație.
De asemenea, trebuie să aveți în grijă procesul de fertilizare, udare și protecția împotriva bolilor și dăunătorilor