Probabil ai observat la ghenă mașini de spălat sau frigidere aruncate de oameni, însă locul lor nu este aici. Ce trebuie să faci, de fapt, cu electrocasnicele vechi și nefuncționale. Mulți români le duc la gunoi, dar riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
Electrocasnicele stricate, cum ar fi frigiderele, mașinile de spălate sau cuptoarele cu microunde, nu se aruncă niciodată la ghenă. Aparatele conțin substanțe periculoase, cum ar fi metale grele, plastic și substanțe chimice.
Toate acestea pot afecta mediul înconjurător și sănătatea umană, motiv pentru care este bine să știi ce trebuie să faci atunci când nu mai sunt funcționale. Același lucru este valabil și când faci schimbări în casă.
Legea din România este foarte strictă în această privință și trebuie știută de toată lumea. Românii au la dispoziție anumite locuri și servicii atunci când vor să arunce electrocasnicele vechi, printre care se numără Centrele de colectare DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice).
Acestea sunt specializate în colectarea și reciclarea electronicelor și electrocasnicelor stricate. În generale, primăriile au astfel de puncte de colectare dedicate DEEE și pot fi găsite accesând platforme specializate. Una dintre ele este ecollect.ro.
Electrocasnicele defecte pot fi duse și în alte locuri. Oamenii au la dispoziție diverse magazine care au programe speciale de colectare a echipamentelor vechi. Altex, Flanco și Media Galaxy se numără printre acestea.
În plus, clienții care au grijă de mediul înconjurător beneficiază de reduceri în momentul în care achiziționează un aparat nou. Ulterior, magazinele care preiau echipamentele stricate le trimit către reciclare.
Totodată, românii au la îndemână și companii sau organizații care oferă ridicarea gratuită de la domiciliu pentru electrocasnicele mari, cum ar fi frigiderele, mașinile de spălat sau televizoarele voluminoase.
Solicitările se pot face online sau prin apel telefonic, o echipă urmând să se ocupe de transport și reciclare. Mai mult, oamenii pot fi atenți și la campaniile de colectare gratuită a electronicelor și electrocasnicelor făcute de unele primării sau companii de salubrizare.